2013. május 7., kedd

EvoPore HRC és a Curem


HRC = High Resilience Climate = nagy rugalmasságú klímahab). Mindig van új a Nap alatt. Azt gondolhatnánk, hogy már minden ki van találva, már semmi újat nem lehet a matracgyártás során használt habok között újítani és akkor mindig megjelenik valami, ami felkelti a szakma érdeklődését. A latex térhódítása után nagy meglepetés volt a hideghabok elterjedése, pedig könnyebb, légáteresztőbb anyag volt. Gondoltuk is, hogy itt a vége. Aztán megjelent a hideghabok új generációja a HR habok, ahol a még nagyobb tömegsűrűség mellett a kész tömböket crash-elték (két henger között átpréselve feltörték a még zárt cellákat. Az így kapott HR habok nagyon rugalmasak (HR= high resilience=nagy rugalmasság), légáteresztők és hosszú élettartamúak lettek.

És egyszer csak egy svájci habgyártó cég fejlesztésében megjelent az EvoPore HRC új generációs hab. Mindent tud, amit egy HR (high resilience=nagy rugalmasságú) habnak tudnia kell, viszont egy sor tulajdonságban egy szempillantás alatt átlépett a HR habokon.

Talán minden habnak van valamilyen hátránya. A latex légáteresztő képessége kifogásolható, zömök szerkezete nehéz, hosszú távon porlad. A normál habok élettartama nem túl hosszú, meglehetősen rugalmatlanok. A hideghabok valahol a senki földjén vannak, mindent tudnak, csak mindenből az éppen elégséges szintet hozzák. A memoryfoam melegszik, fülled, nem szellőzik kellő képpen. Azután ugye jönnek a HR habok: rugalmas, formastabil, viszont az összes jó tulajdonságát a megemelt fajsúllyal lehetett elérni, tehát 40-50kg környékén viselkednek szépen. A fajsúly mindig a légáteresztés rovására megy, hiszen egy m3 kész habban minél több anyag van, annál kevesebb levegő, annál kevesebb levegőcsatorna még akkor is, ha kresselve (feltörve) van a hab cellaszerkezete.

Ha egy kicsit zanzásan szeretnénk összegezni, hogy mivel jobb egy EvoPore HRC (High Resilience Climate = nagy rugalmasságú klímahab) hab a többieknél, akkor a legegyszerűbb, ha a fenti piktogramokról  leolvassuk: pontrugalmasabb és formakövetőbb; határozottabb és formatartóbb alátámasztás; tökéletes a nedvesség elvezetése és szellőzése, pára -és hőmérséklet szabályozás a könnyű és nyitott cellaszerkezetnek köszönhetően; kifejezetten hosszú élettartam a speciális cellaszerkezetnek köszönhetően.

És akkor jön az EvoPore HRC komforthab, ami letol mindenkit ebben a kategóriában. Jó. Nem a legolcsóbb, viszont akinek igénye van egy speciális habból készülő matracra, amely minden tulajdonságában a tökéletességet hordozza magában -annak sajnos eddig is kicsit mélyebben a zsebébe kellett nyúlnia.

Aztán jönnek a tesztek, az értékek, a különböző diagramok és számszerűen is bizonyságot nyer, amit eddig is mindenki tudott: nagyon jó! A fenti kis ábra-szösszenet az éjszakai használat során keletkező nyomás hatására bekövetkező alakvesztést, az alátámasztási erő csökkenését hasonlítja össze az eddig ismert latex és HR hab matrac alapanyagokkal. Az eredmény megdöbbentő. A habok esetében már megszokottá vált, hogy egy hideghab minőségét az adott hab tömegsűrűsége adja meg. Ez volt az elmélet és a gyakorlat is, minél magasabb ez a kg/m3-ben megadott érték, annál jobb minőségű, annál hosszabb élettartamú lesz a hab. NOS EZ MÁTÓL NEM IGAZ. Az EvoPore HRC hab megjelenésével a fajsúly többé nem irányadó a korszerű habok vonatkozásában.

Persze attól, hogy kevesebb anyag van benne még nem lesz olcsóbb, sőt az alapanyag ár -tekintettel a speciális svájci fejlesztésre és a különleges gyártástechnológiára- a HR habokhoz képest valamivel drágább. Viszont. És jönnek a környezeti hatások. Az EvoPore HRC nem csak, hogy minden tulajdonságában jobb, mint az eddig megszokott és legfejlettebbnek gondolt HR habok, hanem -köszönhetően a speciális "kevert pórusú" technológiának- mindezt sokkal alacsonyabb tömegsűrűség mellett tudja. Ez annyit jelent, hogy ahhoz, hogy ugyanezen tulajdonságokat (sokkal inkább a "megközelítő" lenne ide a legjobb szó) egy hagyományos alapanyaggal és hagyományos technológiával elérjük, jelentős -akár 25-40%-kal több nyers alapanyagra van szükségünk. A többletfelhasználás természetesen környezeti megterhelést is jelent, több alapanyag, több gyártási melléktermék, több hulladék majd a nap végén.

Lassan belefulladunk...

Természetesen az emlékezőhabok korát éljük és manapság már nincsen hideghab fejlesztés memoryfoam ágazat nélkül, tehát az EvoPore HRC habnak is meg kellett találni a viscoelasztikus változatát lehetőség szerint úgy, hogy a fent említett előnyök ne sérüljenek, az EvoPore HRC jó tulajdonságai ne vesszenek el, különben oda a fejlesztés és a fürdővízzel kiöntenénk a gyereket is az ablakon. De hát Svájc az Svájc, ott a fű is egy kicsit zöldebb, a tehén is egy kicsit szebben bőg, az internetes is valahogy feltalálták, meg a svájci bicskát, így feltételezhető volt, hogy sikerül...


Végre: ahol többet kapunk kevesebbért...
Így született meg a svájci CUREM memoryfoam matraccsalád. Egy egészen speciális szegmens a Curem. A Curem több, mint egy hagyományos  memory foam matrac. A Curem a tökéletességre törekszik: Curem matracok az egyedülállóan légáteresztő legújabb svájci fejlesztésű Visco EvoPore alapanyagból készülnek. A forradalmi memory foam matrac család a svéd Hilding Anders cégcsoport felső kategóriás, prémium memory foam matrac márkája. Curem matracok hamarosan Magyarország üzleteiben, webáruház oldalain is kaphatók. 



Curem matracok esetében nincs kompromisszum. A tökéletesen légáteresztő svájci fejlesztésű Visco EvoPore emlékezőhab egyes mérések szerint közel 20-szor légáteresztőbb, mint a legdrágább memory foam matracoknál használt emlékezőhab. A háromrétegű szendvics szerkezetű Curem emlékezőhab matrac speciálisan ergonómiai zónákkal és levegőcsatornákkal kialakított alsó hideghab tartómagján két különböző sűrűségű Visco EvoPore memoryfoam réteggel készül, így a felületi kellemes lágyság alatt a nagyobb tömegsűrűségű Curem Visco EvoPore memoryfoam egy feszesebb, határozottabb tartást nyújt. Curem matracok Magyarországon is három különböző magasságban lesznek kaphatók 19, 22 és 25cm vastagságban.

Emlékezőhab matrac kategóriában eddig a Tempur matracok voltak a csúcson. Magas fajsúly, szépen kidolgozott NASA történet, egészségügyi referenciák, stb. Viszont az ára még most sem csekély, aki esetleg nem lenne tájékozott a dologban, annak csak röviden, hogy egy Tempur matrac (90*200cm méretben) átlagos ára olyan 320 000Ft -meg van ennél drágább is...

MatracVámpír nagyon szépen összefoglalta:

"A különbség a Curem és a Tempur matracok között röviden: a Tempur 5 év teljes körű garanciát biztosít ezzel szemben a Curem 15 évet. A Curem matracok forradalmian új Visco-EvoPure habbal készülnek ami egyes mérések szerint több mint 20-szor annyira engedi át a levegőt mint az összes a piacon jelenleg kapható prémium termék. A matrac hyppoallergén huzata a Tempur 40 fokon moshatóságával szemben 60C fokon mosható. A Curem matracok 19, 22 illetve 25 m magasságban készülnek, és ami a legfontosabb az áruk nem érik el a Tempur matracok árának a felét." Forrás: MatracVámpír

Minden Curem matrac matrachuzata egy speciális és 60C°-on mosható matrachuzat, amely kifogástalan higiéniai környezetet biztosít használójának. Curem matracok esetében a 10-15 év garancia lesz a mérvadó, ez már önmagában is egy kiemelkedő garanciavállalás a prémium kategóriás memory foam matracok között, még a legdrágább csúcs matracok esetében sem találkozunk ilyen garanciavállalással. És az ár. Nos a Curem matracok ára egészen meglepő, összehasonlításképpen alig megy majd a Dunlopillo Aerial Senso matrac árai fölé és a Tempur matracok áraihoz képest annak ca. a felét kell majd fizetni egy Curem matracért.

Folytatjuk...


Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése