2016. január 27., szerda

Férfi női oldalas matracok

FÉRFI-NŐI OLDALAS MATRACOK

FÉRFI-NŐI oldalas matracok

Amikor az ember már azt gondolná, hogy mindent megírt ami a matracokhoz és a megfelelő matracok kiválasztásához szükséges lehet, akkor egyszer csak hopp: felvetődik egy érdekes téma megint. Persze közel sem annyira érdekes, mint egy új bolygó felfedezése, viszont ezt talán ellensúlyozhatja majd, hogy -hasonlóan a többi íráshoz- nagy segítséget jelenthet a megfelelő matrac kiválasztásában. Pár éve bukkantak csak fel, viszont egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az olyan matracok, amelynél a franciaágy méret esetében a matrac két oldala különböző keménységű vagy szerkezeti kialakítású részből áll. Ugye eddig azt szoktuk meg, hogy van egy matrac, ami vagy ilyen vagy olyan, minden esetre az egész matrac felülete egyforma mindkét oldalon. 


A RelaXx Signum Hard és Medium matracok voltak a hideghab-habszivacs matracok között az elsők, amelyek olyan kétoldalas megoldást nyújtottak, ahol a matracot használó két félnek egy nagy matrachuzat alatt különböző keménységű alátámasztást tudtak biztosítani. A probléma alapvetően régi: párok esetében a testsúly általában nem megegyező, sőt sok esetben nagyon nagy kilengéseket is tapasztalhatunk. Erről részletesebben a “Matrac és testsúly” című bejegyzésben lehet olvasni. Az ilyen 15-20%-ot meghaladó testsúly különbségből eredő ergonómiai problémák régi keletűek, már az évtizedekkel ezelőtti latex matrac gyártásnál is megkülönböztették a vásárlókat testsúly szerint és lágyabb H2-es (H2= Härtegrad 2) matracokat gyártottak a 80kg alatti személyeknek és H3 keménységet pedig az ennél nagyobb testsúlyú Vásárlók számára. Ez a nyugat-európai piacokon tehát évek óta bevezetett metódus volt, viszont ezek a matracok a két különböző keménységben csak külön-külön voltak kaphatók, tehát egy 180x200cm méretű franciaágyban két különböző keménységű 90x200cm méretű matrac kapott helyet. Ennek a hátrányát azt hiszem nem kell ecsetelnem, az egymás mellé helyezett két matrac találkozásánál kialakuló rés (“demarkációs vonal”) sokak számára zavaró lehet. 

Nem vagyunk egyformák

A magyar tapasztalatok évek óta azt mutatják, hogy mi magyar Vásárlók nem szeretnénk, hogy az ágyunk két különálló matracból álljon és ezt olyannyira nem szeretnénk, hogy a párok inkább ergonómiai kompromisszumot kötnek egymással és választanak olyan egybe matracot, amely mindkét fél számára kisebb-nagyobb lemondásokkal ugyan, de megfelel. A Signum és SenZone Memory matracok után sorra jelentek meg a hasonló termékek más gyártóknál is és napjainkra szinte minden gyártó kínál már olyan terméket, amely férfi-női oldalas megoldást nyújt. A papa-mama oldalas matracok átgyűrűztek az évek alatt a bonell rugós (ebből nagyon kevés van és nincs is sok értelme) és a zsákrugós alapanyagokra is, hiszen a felmerülő valós (és sokszor valótlan) igényeket minden gyártó szeretné a legszélesebb körűen kielégíteni. A férfi női oldalas matracok tehát nem egy újabb marketing fogás eredményei, hanem igenis nagyon fontos ergonómiai megalapozottsággal bírnak. Ugyanakkor természetes, hogy még ezek a matracok sem képesek minden eshetőséget megoldani, hiszen az ilyen férfi-női oldalas matrac esetében a két oldal közötti keménység-különbség jellemzően 10-15%, amely a nagyon nagy testsúly különbségek áthidalására nem alkalmas. 

A szériagyártás hátrányai

A matracgyártók ugyanakkor széria gyártás esetén az átlagra törekednek, termékeikkel próbálják az átlagos fogyasztókat kiszolgálni, így a papa-mama oldalas matracoknál is a termékek az átlagos párokhoz és az átlagos párok súly eltéréséhez igazodnak. Ahogy a matracok egyéb kialakításánál, megtervezésénél is a gerincoszlop egyenletes alátámasztása az egyik legfontosabb követelmény, úgy a kétoldalas, férfi-női oldallal rendelkező matracok készítésénél is a legfontosabb feladat az lenne, hogy a különböző testalkattal, testsúly-eloszlással és testsúllyal rendelkező párok egy nagyméretű matracban találhassák meg a mindkettőjük számára megfelelő komfortot, ergonómiai alátámasztást és a legtökéletesebb formakövetést.

Ahol a matracok születnek

Hogyan készülnek ezek a matracok?


Természetes, hogy a különböző alapanyagokból készülő matracok különböző technológiai megoldásokat igényelnek ahhoz, hogy egy adott matrac keményebb vagy puhább legyen. A hideghab vagy normálhab matracok esetében ez a legkönnyebb és legegyszerűbb, hiszen habokból szinte bármilyen tömegsűrűség és keménység rendelkezésre áll, így csak a megfelelő keménység-különbségű habokat kell összeválogatni, azonos formára vágni és egymás mellé helyezni ahhoz, hogy hideghab vagy habszivacs matracból létrejöjjön a két különböző komfortoldalú papa-mama matrac. Léteznek olyan hideghab matracok, amelyben a két különböző matracbelső nincs összeragasztva egymással. Az ilyen matracbelsők –ilyen pl. a RelaXx Signum Dual Hard és Medium termékcsalád is- egy egy matraca is két különböző keménységű oldallal készül, így gyakorlatilag a matracot használó párok négy különböző tulajdonságú, keménységű oldalak között válogathatnak a matrachuzat alatt. Ezen matracok természetesen cipzár segítségével levehető matrachuzattal készülnek, hiszen a fixen élvarott matracok belsejéhez nem férünk hozzá. Zsákrugós, táskarugós matracok esetében egy kicsit bonyolultabb a helyzet, hiszen itt több lehetőség és a lehetőségek keverhetőségének köszönhetően több megoldás is rendelkezésre áll ahhoz, hogy a megfelelő mértékben eltérő két különböző keménységű komfortoldal létrejöjjön a férfi-női oldalas matracban. Az egyik ilyen megoldás, amikor a két különböző keménységű matracban különböző erősségű zsákrugókat építenek be. A zsákrugók erősségét jellemzően a rugózathoz felhasznált edzett acél huzal vastagsága adja, a lágyabb szerkezetekben 1,7-1,9 mm rugó vastagságról beszélhetünk, míg a feszesebb, nagyobb súlyra szánt táskarugók általában 1,9-2,1mm huzalvastagsággal készülnek. 

Különböző vastagságú táskarugók

A zsákrugózathoz nem nyúlva –magyarul: mindkét matracban azonos rugózatot használva- a rugótestek fölötti rétegek különbözőségével lehet a matrac keménységével játszani. A leggyakoribb megoldás erre a közvetlenül a rugótest tetején található filc réteg vastagságának változtatása. Amennyiben például a felhasznált takaró filc 1mm vastagsága helyett 2 milliméteres filcet használunk, úgy egy lényegesen keményebb komfortot kapunk, mivel a zsákrugók független elmozdulása csökkentve van, veszik a pontrugalmasság, a matrac elkezd egyre jobban egyben mozogni, így feszesebbé válik. A következő változtatási, módosítási lehetőség, ami az előző két megoldástól függetlenül, de akár bármelyik előző elemet felhasználva megoldást nyújt a különböző keménységű zsákrugós matracok elérésére, amikor a rugózat és a filc fölötti komfort hab réteg sűrűségén, keménységén változtatunk. Itt hasonló lesz a történet, mint az előzőekben felvázolt hideghab matracoknál: minél keményebb és sűrűbb habot használunk komfortrétegként a matracban, annál feszesebb lesz a matrac. 

Bonellrugós matracok megerősítése

Az összes alapanyag típus közül talán a bonell matracok lógnak ki, hiszen egy nagyméretű matracban itt e legnehezebb két különböző komfortoldalt kialakítani, hiszen az egymással összekötözött és együtt elmozduló rugótestek nem a legalkalmasabbak arra, hogy ugyanazon rugótestből két keménységi oldal jöjjön létre. Bonell matracok esetében amennyiben feszesebbé kívánjuk tenni a bonell rendszert a leggyakoribb eljárás, hogy a matrac közepe-táján a bonell rugósorok közé élére állított 2-5cm vastag szivacsokat vagy vágott kókusz réteget állítanak, így a megnövekedett ellenállásnak köszönhetően a rugótestek nehezebben nyomódnak össze, így keményebb lesz a matrac. Természetesen a pontosabb keménység-különbségek érdekében a bonell matracok esetében is lehet a felső párnázó réteg változtatásával a matrac keménységének –bár nem túl jelentős- változtatására.

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése