2012. október 3., szerda

Online kiskapuk

Online matracvásárlás kiskapukkal

Mindig van kiskapu

Öntsünk egy kis tiszta vizet is a pohárba, hiszen az internetes matrac rendelés és az internetes vásárlás törvényi szabályozása hagy egy kis magyarázni valót maga után. Minket most elsősorban a matrac vásárlás és az internetes matrac rendelés fog érdekelni, de igyekszünk egy kicsit áttekinteni az egyes termékcsaládokhoz nyújtott egyéb kiegészítő szolgáltatások hátterét, valóságtartalmát és értelmét.A törvény részletes módon szabályozza az internetes kereskedelmet és az elállási jog elól mentséget élvező eseteket távollevők között kötött szerződésekről szóló 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet (rendelet) sorolja fel. A matrackereskedelemre vonatkozó legfontosabb ilyen kitétel -ami természetesen majd magyarázható így is, meg úgy is- az az, hogy higiéniai termékek esetében nincs joga a Vásárlónak az elállási jog gyakorlására, amennyiben a terméket kibontotta, az eredeti csomagolást megbontotta vagy eltávolította. Ide sorolja a golyós dezodort, a fogkefét, a fehérneműz, tehát többnyire olyan termékeket, amik közvetlenül érintkeznek a felhasználóval.

Amennyiben azt mondjuk, hogy a matrac higiéniai termék (és ezt a legnagyobb lelki nyugalommal állíthatjuk) tekintettel, hogy nyál, vér, vizelet, izzadság és egyéb testnedvek érik vagy érhetik, úgy a a törvényi szabályozás jelenlegi állapotát figyelembe véve a Vásárlónak nincs elállási joga, amennyiben a termék csomagolását megbontotta függetlenül attól, hogy azt használatba vette-e.

De nézzük ezt meg ezt egy konkrét eseten keresztül, egy ismert internetes kereskedő cég oldalán is részletezve, sőt, hogy történetünk még egy kis további fűszerezést is kapjon, tartozik a matrachoz egy 30 napos pénz visszafizetési garancia is. Hangsúlyoznám, hogy egy sokat hirdetett, ismert márkáról van szó ahol a matracokat VÁKUUM CSOMAGOLT állapotban (összepréselve, összetekerve, kétszeresen lefóliázva szállítják. Így néz ki tehát az elállási jog és a 30 napos pénz visszafizetési garancia:

Ki ne bontsd!!!

"Az elállási jog rendszeresen még nem használt Termékekre érvényes (kiegészítőkkel, használati utasítással ellátott áru az eredeti csomagolásban visszaküldve), ellenkező esetben eladónak jogában áll az áru nem rendeltetésszerű használatából eredĹő kárának megtérítését követelni."

Gondolom már Önök is értik a lényeget: kínálunk egy matracot, elállási joggal megrendelhető a matrac az interneten keresztül, kápráztatásként még kapunk hozzá pénz visszafizetési garanciát is -viszont nem bonthatom ki otthon. Nem olyan ez egy kicsit, mint amikor szeretnénk venni egy lakást, jó az ár is, viszont nem mondják meg, hogy hol van és nem nézhetem meg a vásárlás előtt, mert ha bemegyek, akkor már nem léphetek vissza.

Miért nem egyszerűbb azt mondani, hogy: ember! rengeteg matrac üzlet van az országban. Menj be valamelyikbe, válassz ki magadnak egy jó és megfizethető matracot és vedd meg. Vagy ne menj be, ne próbáld ki, hanem rendeld meg vakon az interneten, viszont semmilyen problémádat senki nem fogja majd orvosolni, ha esetleg rossz matracot választottál...

Amennyiben valakit érdekel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az elállási jogok kivételeiről szóló szabályozása, rendelete, akkor az alábbiakban ez teljes terjedelmében elolvasható a 2012 október havi állapotot figyelembe véve:


Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal

Mikor nem gyakorolhatjuk elállási jogunkat?

Melyik jogszabály határozza meg azokat az esetköröket, amikor nem gyakorolhatjuk az elállási jogot a termék átvétele után?

Ezeket az eseteket szintén a távollevők között kötött szerződésekről szóló 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet (rendelet) sorolja fel.

Élhetünk-e elállási jogunkkal, ha koncertjegyet, repülőjegyet vásárolunk vagy hotelszobát foglalunk le az interneten?

Nem, mert a rendelet alapján nem illeti meg a fogyasztót az elállási jog az előre meghatározott időpontban szállást nyújtó (hotelszoba foglalás), szállítási (repülőjegy-foglalás, gépjárműbérlés), étkeztetési (pizzarendelés) vagy szabadidős szolgáltatások (koncertjegy, belépőjegy megrendelés) igénybevételére irányuló online szerződéseknél.
 
A gyorsan romlandó élelmiszereket vagy higiéniai cikkeket szintén feltétel nélkül visszaküldhetem?

Nem, mert gyorsan romlandó termékek (például nem tartós élelmiszerek, vágott virág) és természetüknél fogva (higiéniai vagy egészségügyi okból) vissza nem szolgáltatható termékek (például használt fogkefe, golyósdezodor, fehérnemű, masszázsolaj, szexuális segédeszköz, kozmetikumok, étrend-kiegészítők) esetén sem állhat el a fogyasztó a szerződéstől. Fontos tudni, hogy a higiéniai vagy egészségügyi okból vissza nem szolgáltatható termékeket is visszaküldhetjük, amennyiben a csomagolást, a védőfóliát még nem bontottuk fel, vagyis a terméket még nem vettük használatba.
 
Visszakövetelhetem a vételárat olyan termék esetén, amelyet kifejezetten a saját kívánságomra, egyedi utasításaim alapján készítettek, állítottak elő?

Nem, mivel a vállalkozások nem kötelesek olyan termékek feltétlen visszavételére, amely a fogyasztó személyéhez kötött, illetve amelyet a fogyasztó egyedi utasításai alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő. Ha ezekben az esetekben elfogadnánk az elállási jog gyakorlását, akkor gazdaságilag értéktelenné válna a dolog, hiszen a kereskedő már nem tudná a kizárólag az azt megrendelő fogyasztó számára értékkel bíró egyedi jellegű terméket más vevő számára értékesíteni.
Példaként említhető, amikor ajándéktárgyakat, pólókat, bögréket a megrendelő egyedi kívánsága, az általa biztosított fotók alapján készítenek el. Hasonlóan nem gyakorolhatjuk elállási jogunkat, ha az általunk készített digitális fényképek előhívásával, vagy egyedi számítógépes szoftverek megalkotásával bízzuk meg a webáruházat.
Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a kivételszabály kizárólag az egyedileg, a fogyasztó kifejezett kérésére előállított termékeknél alkalmazandó. Az a körülmény, hogy a fogyasztó például egy ruhanemű megrendelésénél a saját egyedi méretadatait adja meg, nem teszi a terméket a fogyasztó személyéhez kötötté, hiszen a ruhaneműt már korábban, nem a fogyasztó kifejezett kérésére gyártották le. Szintén nem minősül a fogyasztó személyéhez kötöttnek az egyedi konfigurációval összeállított számítógép, notebook sem, mivel e termék alkatrészei állagának sérelme nélkül szétszedhető és újra összeszerelhető, így az egy új vevő számára értékesíthető.
 
Internetes szerencsejátékok esetén biztosítja a rendelet a fogyasztók számára az elállási jogot?
 
Természetesen az egyre népszerűbb internetes sportfogadások esetén sem követelheti vissza a fogyasztó utólag a sikertelen fogadás során kockára tett összeget, hiszen így a fogadásban rejlő szerencse-elem értemét vesztené.
 
Mikor veszítjük el elállási jogunkat műsoros CD, DVD lemez, illetve számítógépes szoftverek vásárlásakor?

A lemezen tárolt szerzői művek (CD, DVD), valamint a számítógépes szoftverek esetében akkor nem gyakorolhatjuk elállási jogunkat, ha a csomagolást (védőfóliát) már felbontottuk, hiszen ilyenkor lehetővé válik számunkra a szerzői jogi védelem alá eső termék használata, valamint többszörözése is, amelyért szerzői jogdíjat kellene fizetni. Ha azonban a terméket az eredeti csomagolásban, felbontatlanul visszaküldjük vagy visszavisszük az eladó üzletébe, az eladó köteles az általunk kifizetett összeget részünkre visszafizetni.
 
Akkor sem állhatunk el a szerződéstől, ha a számítógépes szoftvert nem telepítő lemez formájában vásároljuk meg, hanem online töltjük le?
 
Az online tartalmak letöltése valóban olyan esetkör, amely az elállási jog alóli kivételek közé tartozik. A különböző programok/tartalmak interneten történő megvásárlása szolgáltatásnyújtásnak minősül, melynek során a kódok/jelszavak és linkek elküldése az eladó részéről a teljesítés megkezdését jelenti. Ez alapján az online letöltésekre a rendelet 5. § a) pontja vonatkozik, azaz amennyiben az elállási határidő (azaz 8 munkanap) lejárta előtt a vállalkozás a teljesítést a beleegyezésünkkel megkezdte, úgy – eltérő megállapodás hiányában – elállásra nincs lehetőségünk. Amennyiben a teljesítést (azaz a kód/jelszó elküldését) a nélkül kezdi meg a vállalkozás, hogy abba beegyeztünk volna, van lehetőségünk az elállásra 8 munkanapon belül.
Fontos megjegyezni, hogy az e körben említett beleegyezésünk nem lehet azonos a megrendelésünkkel, tehát azt külön és kifejezetten be kell szereznie a vállalkozásnak (pl. a honlapon egy felugró ablak formájában, ahol lehetőségünk van bejelölni, hogy elfogadjuk a teljesítés megkezdését).
 
Milyen egyéb esetekben nem biztosítja a rendelet az elállási jogot?

Szolgáltatás nyújtására vonatkozó szerződés esetében sem élhetünk elállási jogunkkal, ha a nyolc munkanapos elállási határidő lejárta előtt az eladó a teljesítést a kifejezett beleegyezésünkkel, hozzájárulásunkkal megkezdte. Tehát nem gyakorolhatjuk elállási jogunkat, ha az interneten megrendelt műsorszolgáltatásra (például kábeltelevízió), valamint internet-hozzáférésre vonatkozó szerződés alapján a szolgáltatási hely kiépítése és a szolgáltatás aktiválása (a műsorszolgáltatás megkezdése) előzetes beleegyezésünk alapján a szerződéskötéstől számított 8 munkanapon belül megtörténik.
A fogyasztó akkor sem gyakorolhatja elállási jogát, ha a termék ára, illetve a szolgáltatás díja a pénzpiac eladó által nem irányítható ingadozásától függ. Példaként említhető a háztartási tüzelőolaj, és egyéb olajszármazékok, valamint a nemesfémből készített ékszerek. Fontos, hogy nem tartozik e kivétel alá az az esetkör, amikor az áringadozást a nemzeti valuták árfolyamainak változása eredményezi.
Hírlap és folyóirat vásárlására irányuló szerződés esetén az eladótól szintén nem várható el, hogy az esetlegesen már aktualitásukat vesztett kiadványokat a vételár visszatérítésével visszavegye.

Rendelkezünk-e elállási joggal, amennyiben egy terméket internetes árverés, aukció keretében vásároljuk meg?

Nem, hiszen az árverés is egy speciális, spekulatív jellegű szerencseszerződés, amely értelmét vesztené, ha a „leütési ár” megfizetése után mégis meggondolhatnánk magunkat. Természetesen az úgynevezett fix áras árveréseknél (amikor a vételár előre meghatározott, és nem kerül sor licitálásra) az általános szabályok szerint gyakorolhatjuk elállási jogunkat.
 
Az elállási jog gyakorlása alóli kivételek esetén az eladó rendelkezhet-e úgy, hogy mégis biztosítja a fogyasztók számára e jogot?

Igen, de mivel e tekintetben az online kereskedőket jogszabály nem kötelezi, erre a kedvezményre csak önkéntesen, akár egyedi esetben történő szabad üzleti döntésük alapján kerülhet sor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése