2013. július 4., csütörtök

Gyógymatracok


RelaXx Signum Dual Hard
Gyógymatrac akció. Hűha! Ez egy kicsit becsapós fogalom, ugyanis nincsenek is kifejezetten gyógymatracok. Mitől is lenne gyógymatrac szegény... Így persze nincs kimondottan gerinc matrac sem. Egy matrac nem attól lesz gyógyászati célra alkalmas gyógymatrac, nem attól lesz gerinckímélő, tehermentesítő és egyenletesen alátámasztó, hogy ráírjuk, hogy gyógymatrac, hanem annak alapanyagától, szerkezeti kialakításától, keménységétől, ergonómiai szerkezetétől. Ezen szempontok szerint pedig nagyon sok matrac megfelel ezeknek a követelményeknek, nagyon sok matrac lehetne gyógymatrac és nagyon sok gyógymatrac név alatt futó termékről el lehet mondani, hogy egy marék rizst sem ér. A gyógymatrac nem attól lesz az, ami. Persze attól is. Ez most kezd egy kicsit homályos lenni, de igyekszem állítani a kép élességén. Van egy matrac. Profi, 7 zónás magszerkezet. Váll zóna, derék alátámasztás, medence süppedés gátlás, stb. Mondjuk azt, hogy minden benne van, ami egy gyógymatracban benne kellene, hogy legyen. De NEM jó. Nekem túl puha. Önnek túl kemény. Egy gyógyászati célra alkalmas matracnak meg kell feleljen bizonyos szakmai követelményeknek. És ezt annak is tudnia kellene, aki használni fogja, különben csak veszünk egy valamilyen matracot, az lesz ráírva hogy gyógymatrac, kicsit drágább lesz, mint a többi, de nem gond, mert ez egy gyógymatrac... Ez így nem jó!  Nem lehet mindenkinek ugyanazt a matracot eladni, hogy ez kérem szépen egy gyógymatrac és Önnek ez biztos, hogy jó lesz. Meg Önnek is 120kg-ra, meg Önnek is 53 kilóval, meg neki is csípőprotézissel, stb...

Ezek azért nem vicces dolgok...
A gerincoszlop egy kettős S-alakot leíró forma, amely a nyaki résznél, az Atlas névre hallgató csigolyával kezdődik és a farcsontnál ér véget. Egy megfelelően kiválasztott, kifejezetten gyógymatrac feladata a gerincoszlop természetes alakját, formáját a lehető legpontosabban lekövető és legegyenletesebben alátámasztó gyógymatrac lesz. A gyógymatrac által precíz, pontos és egyenletes alátámasztása a gerincoszlopnak azt eredményezi, hogy az éjszakai pihenés során a gerincoszlopot alkotó csigolyák a tehermentesítésnek köszönhetően el tudnak távolodni egymástól és a csigolyák közötti porckorongok tágulni tudnak, tápanyagot felvenni és regenerálódni. Az emberi gerinc legérzékenyebb szakasza a derékrész. Ez a lumbális szakasz kapja a legnagyobb terhelést, tehát egy jó gyógymatracnál elengedhetetlen, hogy -különös tekintettel erre a szakaszra- megfelelő, egyenletes és határozott alátámasztást biztosítson.


A derékrész megfelelő alátámasztása a legfontosabb...
 A legjobb gyógymatracok a gerincnek tehát nem egy matematikai képlet eredményei, hanem nagyon is személyre szabott, individuális és jelentős mértékben függ a testsúlytól, a súlyarány eloszlásától, az alvási szokásoktól, stb.; hiszen mindannyian különböző alkatok vagyunk és a különböző testalkatok mind-mind más gyógymatracot, más alátámasztási pontokat, keménységet és kialakítást igényelnek. Személyenként eltér a gerincoszlop hossza, a gerinc íve is emberenként változik, különösképpen a lumbális, deréktáji gerincszakasz íve lesz nagyon meghatározó egy jó gyógymatrac megválasztásánál. A különböző testmagasságból, testsúlyból, testsúly eloszlásból adódó egyediségek megint csak a személyre szabott tanácsadás és a matracok szakkereskedésben történő kipróbálását fogja maga után vonni. Fontos, hogy egy matrac nem attól lesz gyógymatrac és rehabilitációs vagy prevenciós célokra alkalmas matrac, hogy rá van írva, hogy GYÓGYMATRAC, vagy GERINCMATRAC, ANATÓMIAI MATRAC; hanem attól, hogy az Ön testalkatához és a fent leírt igényekhez képest az adott matrac megfelel-e a fent leírt összes követelménynek.

Lecsó: ki hogyan szereti... (ratatouille)
Valahogyan mindig az ételekhez lyukadok ki, pedig nem vagyok egy falánk alkat. most mégis a legjobb példának megint a lecsót tudom előhozni. Úgy hirdetem, hogy a legjobb lecsó! OK, de kinek. Én nem szeretem a fokhagymát benne. A szalonnát sem, inkább egy kis házikolbász. Van aki paradicsomosabban szereti vagy kevés hagymával, mert ég tőle a gyomra. Van aki üt rá tojást. Ausztriában uborkát és cukkinit is tesznek bele. (ez lesz az ungarische Letscho). Sajnálom. Nekem nem ízlik.

Nem létezik olyan gerincmatrac vagy gyógymatrac, amely mindenki számára és minden mozgásszervi panasz esetére átfogó megoldást nyújtana. Nincs matrac hátfájásra, nincs egységes matrac a porckorongsérv tüneteinek enyhítésére. Minden esetben a személyes matrac próba segít a megfelelő közeg megválasztásában.

Sajnos a porckorongsérv egy nem visszafordítható rendellenesség, a porckorong megkeményedése, vízháztartásának folyamatos csökkenése és rugalmasságának elvesztése az idő előrehaladtával a csigolyák közti kitüremkedéshez vezet, ami előbb-utóbb az idegpályákat is érintheti. Ilyenkor ez jelentős fájdalommal és a mozgásunk korlátozottságával jár.

Ez mindenre jó lesz... Mint a kalmopirin.
Minden esetben fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy egyik matrac sem alkalmas arra, hogy ezt a rendellenességet megszüntesse, nincs olyan gerincmatrac a piacon, ami egységesen mindenki számára megfelelő megoldást nyújtana derékfájásra, hátfájásra. Viszont egy ergonómiailag megfelelően kialakított gyógymatrac alkalmas lehet arra, hogy (az Ön számára megfelelő alapanyagot, keménységet, szerkezeti kialakítást és összetételt jól megválasztva) az éjszakai pihenés során a gerincoszlopot tehermentesítse, miáltal a porckorongok térfogat-növekedési lehetőségének köszönhetően magasabb fokú regeneráció jöhet létre, ami a következő napi terhelés könnyebb elviselhetőségét eredményezheti.

Hátfájásra, derékfájásra, porckorongsérv esetén mindenképpen olyan matracot javasolnánk, amely ergonómiai zónáinak köszönhetően pontos formakövetést, egyenletes, nyomáspont nélküli alátámasztást és megfelelő tartást nyújt Önnek az éjszakai regeneráció során.

A konkrét típus kiválasztása minden esetben csak a személyes matracpróbák során jöhet szóba, tekintettel a változó komfortigényre, testsúlyra, testalkatra és alvási szokásokra és pozíciókra -mindenkinél más lesz az a termék, ami a problémát igyekszik majd a legtökéletesebb formakövetéssel és alátámasztással enyhíteni, megoldani.

Egy matracmaggal kapcsolatos legfontosabb elvárás azonban mégis az, hogy a gerincoszlopot a természetes helyzetében megtartva segítséget nyújtson a csigolyák közötti porckorongok tápanyagellátásában és anyagcseréjében. A porckorongok ugyanis –önálló vérellátás hiányában- a tágulás-tömörödés elvén működnek: éjszakánként a megfelelően tehermentesített gerincoszlopban a csigolyák egymástól széthúzódnak, lehetőséget nyújtva így a porckorongok térfogat növekedésének, tápanyag felvételének. Nappal ezután a folyamatos terhelés mellett csigolyáink egymásra nyomódnak, összepréselve a közöttük található porckorongot, eltávolítva így a felgyülemlett salakanyagot.
Szegény porckorong...
További elengedhetetlen követelmény, hogy matracunk ergonómiai zónákra legyen felosztva. Testünk kontúrja, testrészeink különböző tömege megkívánja, hogy egy matracmagon belül különböző keménységű szelvények –ergonómiai zónák- kapjanak helyet. Szükségszerű, hogy oldalt fekvő helyzetben a váll- és a medence rész a matrac magjába besüppedhessen, derékrésznél pedig határozott, keményebb alátámasztást kapjon. Csak így érhető el, hogy a gerincoszlop oldalt fekvő helyzetben egyenes pozícióba kerüljön. Hanyatt fekvő helyzetben a gerincoszlop természetes kettős „S" alakja kerül alátámasztásra, a lágyan besüppedő váll- és medencerész mellett a deréktáji gerincrész határozott alátámasztást kap.

Kemény kell. Nagyon kemény...
A túl kemény matrac. Képzeljünk el egy kemény felületet, például, hogy a padlón hanyatt fekszünk. Két lapockánk, valamint medence részünk határozottan felfekszik a felületen, derék részünk pedig „boltívet" alkotva ível („lóg") centikre a padló fölött. Ami ebből következik az minden egészséges ajánlással szembeszegül: a medence– és a vállrész a hasi részünk tömegével növelve, aránytalanul nagy súlyt tart, ezen a két testrészen bőrfelszíni vérpangást, a sejtregenerációs folyamatok lassulását eredményezi. Derékrészen –megfelelő alátámasztás hiányában- a természetes ívét követő gerincet, valamint a fölötte található hasi rész súlyát a gerinc melletti tartóizmok fogják viselni, amik így egész éjjel dolgozni kényszerülnek. Nem jön létre továbbá a közvetlen kapcsolat a test és az őt támasztó felszín között, így a nem érintkező részek hőszigetelése sem lesz megfelelő.

Folytatjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése