2013. október 24., csütörtök

Matracok és hüjeségek: hideghab kókusz matracok

Matracok és hüjeségek cikksorozatunk legújabb célpontja a hideghab kókusz matracok, kókusz habszivacs vagy tetszőlegesen elnevezve a biomatracok új irányának prostitúciójaként akár még a legújabb fejlesztésű, korszerű biomatracok névvel is felékszerezhetnénk témánk hősét. Ettől persze még hülyeség marad, izzadságszagú kényszertermék, végtelenségig idióta ideológia és egy semmilyen problémát meg nem oldó marketingtermék.

A marketing mulatságos dolog. Kiemelni egy termék jó oldalát, elhallgatni a rosszat, vágyat ébreszteni a fogyasztóban, aztán mosni kezeinket: szép feladat. (ismeretlen)

A klasszikus latex matracok keletkezéséről már ejtettünk egy-két szót, csak zanzásan így az elején -tényleg csak tőmondatokban elevenítenénk fel megint: Dunlopillo 1932, kaucsuk gumihab, formahabosítás, első habmatrac, Queen Mary luxushajó. Bővebben latex matrac információ itt. Aztán elkezdődőtt ugye a bio rémálom, kerestünk valami olcsó de természetes alapanyagot: a kókusz lapot. Felvagdostuk az amúgy kiválóan működő latex matracot vékony szeletekre, közé tettünk kókuszlapot, lapokat és azt mondtuk, hogy bio, tökösen kemény, egészséges, természetes, innovatív. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a világ legelső és legnagyobb matracgyártója a német Dunlopillo sohasem készített latex-kókusz összetételű matracokat, akkor amikor azt állítom, hogy ez alapvetően egy vacak marketingmegoldás, akkor lehet, hogy nem csak egyedül vagyok ezen az állásponton. 

John B. Dunlop: az első gumiabroncs
Ca. 10 éve ütöm-vágom a kókusz matracokat, igyekszem minden fórumot megragadni a kókuszmatracokkal kapcsolatos tisztánlátás érdekében. Néha szinte már éreztem, hogy vannak sikerek, hogy a fejekbe égetett kókuszrost lassan már porladozik és feslik a piacon. Kétségtelen, hogy a latex óriásit veszített az elmúlt évtizedben a piaci részesedéséből, így a latex kókusz matracok is iszonyatos hanyatlásnak indultak Magyarországon. Matracok és prostik cikkemben ezt a részt eléggé részletgazdagon kielemeztem már (utálnak is érte nagyon), megbeszéltük, hogy a fanatikus biomatrac gyártókból hogyan lett memory és hideghab matrac forgalmazó, ezért ettől is megkímélném most Önöket. Ebben a cikkben minket majd kizárólag a hideghab (szivacs) és kókusz rétegezettséggel készülő matracok fognak érdekelni és leginkább a miértek.

Feltúrtam a német internetet. Nagyon-nagyon kerestem. Latex kókusz matracok ugye nyomokban Németországban is megtalálhatók, szerintem nem teszik ki a német piac 0,00000001%-át. Gyakorlatilag akárhány nullát írhattam volna a tizedesjel után. Ami ennél még kisebb arányban található meg, az a kókusz hideghab. Az eredmény NULLA.


NO results found...
Egyetlen ilyen összetételű matracra sem leltem az egész német interneten. (kereső szó: kokos kaltschaum matratze). Persze lehet, hogy rosszul kerestem, biztos, hogy sárgadinnyés marhapörköltet mákosnúdlival is lehet találni, ha kellő kitartással keres az ember. Na mindegy. Eddig csak egyetlen problémám volt a biomatracokkal (azon kívül persze, hogy nem bio), hogy MIT KERES A KÓKUSZ A MATRACBAN? Mostanra problémáim száma a hideghab kókusz matracok megjelenésével a duplájára duzzadt, immáron megjelent még egy anomália: mit keres a hideghab a kókuszmatracban? Ahhoz, hogy ezt megpróbáljuk megérteni, először meg kellene értenünk, hogy a biomatrac gyártók szerint miért jó egyáltalán a kókusz a matracban: keményíti a felületet; átszellőzik, így jó a légáteresztése és természetes alapanyag.


Kókusz hideghab: amikor egy szakma agonizál

A következőkben ezeket az argumentumokat fogjuk megvizsgálni, hogy a hideghab (egyszerű olcsó szivacs) és kókusz összetételű matracokban ezeknek az érveknek milyen szerepük is van. Lássuk:

Keményíti a felületet: a könnyebb érthetőség és az egész kókusz hideghab értelmetlen voltának pontosabb megvilágítása érdekében sajnos kénytelenek vagyunk egy pár szót beszélni a hideghabokról.A legfontosabb tulajdonsága ezeknek a haboknak, hogy BÁRMILYEN LEHET. Lehet kemény, félkemény, puha, rugalmas, tompa, kék, fekete, heterogén-betonkemény, hangszigetelő, hőszigetelő, légáteresztő, extra légáteresztő, antibakteriális, égés gátolt, olcsó, drága, sűrű, stb... Egy hideghab szóval bármilyen lehet. SŐT! A hideghab -és különösképpen a különböző tulajdonságú hideghabok- rétegeinek váltakozásával, a rétegek alapanyagának, vastagságának és a rétegek számának váltakozásával VÉGTELEN variációs lehetőséget kapunk. Tényleg végtelent. Amennyiben ezt elfogadjuk (és javaslom: fogadjuk el), akkor meg megint csak felmerül az eredeti kérdés: minek a kókusz egy hideghab alapanyagból álló matracba?

Kókusz: a végtelennél mindig egyel több...
Szóval ott tartunk, hogy tisztán hideghab alapanyagok felhasználásával bármilyen komfortot nyújtó matrac elkészíthető, tekintettel, hogy nincs olyan alapanyag tulajdonság, aminek valamelyik hideghab ne felelne meg. Akkor meg mit keres a kókusz a matracban? Szóval a keménységet ki kell, hogy lőjjük, mert nem valóságos ez a tulajdonság sem, nem a kókusz réteg fogja eredményezni, hogy az adott matrac, matracok kemények legyenek, hanem a kókusz réteg alatt és fölött található hideghab keménységi értéke és vastagsága.

Folytassuk tovább. A következő: átszellőzik, így jó a légáteresztése. Ok, értem. Vagyis nagyon hangzatos, de az égvilágon semmi értelme, semmi gyakorlati haszna és semmi valóságalapja nincs ennek a mondatnak. Persze így kimondva logikusnak, megalapozottnak, szakmásnak és hitelesnek hangzik, mert az átlag fogyasztó, akinek nem az a dolga, hogy mélyebben belegondoljon az elvileg hozzáértő gyártók és forgalmazók információiba, ezt könnyedén el is hiszi. Miért is ne hinné el? Megmagyarázom, hogy miért hülyeség ez is. Tételezzük fel a legrosszabbat, hogy nem használunk matracvédőt. Semmi baj. Egy átlagos felnőtt ember egy átlagos éjszakát -embertípustól függően- olyan 3-6dl között párologtat a bőrfelszínen keresztül. Ez nem jelent okvetlenül izzadságot, egyszerűen csak bőrfelszíni párologtatást. Ennek a nedvességtartalomnak egy jelentős része a levegőben köt ki, egy lényegesen kisebb része a pizsamában, hálóingben és egy jelentéktelen része landol a lepedőben és a matrachuzatban. A matrachuzat felső része általában 300-450 grammos funkcionális textíliából készül (nagy nedvszívó képesség, gyors felületi eloszlás és gyors párologtatás. Ha ez nem lenne elég, akkor a matrachuzat 3 rétegből áll és az előbb említett textília alatt megint csak vastag 300-400gr/m2 poliészter flíz található, amely megint csak nagyon jól szellőzik, gyorsan párologtat. 

Átlagos 3 rétegű elasztikus matrachuzat

Mi lehet az a körülmény, amikor az átlagos éjszakai párologtatásból eredő nedvesség eljut a matracmagig? De ne is legyünk ennyire szigorúak. Amennyiben sokkal megengedőbbek vagyunk, akkor mondjuk azt, hogy eljut. Ok, nézzük tovább. A nedvesség legyőzte a pizsamát/hálóinget, legyőzte a lepedőt, legyőzte a ca. összesen 600gr/m2 matrachuzatot és elérte a matracot. Na most jöhetne a kókusz állítólagosan iszonyatosan életmentő átszellőző képessége. DE NEM JÖN. Miért? Egyszerű. Nincs ott. Mi az, hogy nincs ott? Hahóó! A kókusz réteg majd egy emelettel lejjebb lesz. A matrac felső rétege és így a hideghab kókusz matracok felső rétege is mindig a hab. méghozzá egy meglehetősen vastag, átlagosan 3-6cm vastag hideghab vagy egyszerű habszivacs. Persze vannak dolgok, amik áthatolnak még ezen a rétegen is és elérik a mindent megoldó kókuszréteget. Ilyenek például: a kerti slag, a vizelet (úgy rendesen eleresztve), egy nagy tányér újházi tyúkhúsleves. Semmi esetre sem az izzadság vagy a kipárolgás. Lehet, hogy kiábrándító ennyire belegondolni valamibe, de ha már tesszük, akkor csináljuk rendesen. Szóval a kókusz és a szellőzés összefüggés kihúzva...

A matracok természetes ellensége...
Mi is volt még a kókusz érvelés mellett? Ja, természetes alapanyag. Na ebbe már végképpen nem mennék bele különösebb részletességgel, hiszen ahogyan az elején is kezdtem, közel 10 éve üldözöm a kókuszt, így számtalan írás, cikk, stb. született már ebben a témában, így akit a kókusz és a természetesség témája mélyebben érdekel, annak szívből ajánlom a Kókuszmatrac című blogbejegyzésemet, de akár még a Latex titka a: butadién is nagyon izgalmas olvasmány lehet.

És ugye ha egyszer valamit már elkezdtünk, akkor nehogy megálljunk félúton, még akkor sem, hogy már az eredeti ötlet is szakmailag hát nem hogy sántított, hanem egyenesen nem voltak lábai sem. Toljuk, tupírozzuk -nem mindegy? Úgy is sz*ar, rontani már úgy sem lehet rajta, utolsó leheletig még egyszer utoljára beleadunk még apait-anyait. Tegyünk rá még egy kis memory foam-ot is, vagy a kókusz hideghab rétegek közé/fölé mehetne egy kis latex (legalább nyomokban legyen benne valami, ami a régi, letűnt biomatrac-kor emlékeibe kapaszkodik) Ragasszunk a kókuszra egy kis hideghabot, tegyünk rá egy kis latexet is -hja, hogy memoryfoam lázban ég az egész ország éppen?-, oksi, toljunk rá még egy kis emlékezőhabot is. Szakma, szakma, te drága szakma... Aki kívülről nézi ezt a szakmai termékzsonglőrködést és látja a piacon jelen lévő professzionális matrac márkákat, akik következetesen gyártanak, következetesen építik és védik a márkát évek, évtizedek óta és mellette a "régi" szakma alapanyag ámokfutását, annak olyan érzése lehet, mint amikor két futóverseny a szervezők fatális tévedése folytán valahogyan véletlenül összekeveredik és Nemeskalánka amatőr tájfutó csapata véletlenül a kenyai válogatott elé kerül. Persze csak egy ideig. Nagyon rövid ideig.

Mamaaa....

Természetes, hogy a cikk célja nem a hideghab/habszivacs kókusz matracok gyártói vagy forgalmazói ellen irányul, hiszen mindenki csak egy meglévő piaci igényt szeretne kielégíteni és amíg erre igény van, addig ilyen termékek gyártásra kerülnek és jelen lesznek a kereskedésekben. A meglepő talán az, hogy erre igény van. Hogy  mi volt az a pont, amikor az emberekben kialakult ez a fajta leköteleződés a kókusz tartalmú matracok iránt. Nagyon sokáig törtem ezen a fejem és végül is egyetlen ilyen választ találtam. Ez a szocializmus. Illetve nem maga az intézmény, hanem az abból a rendszerből eredeztethető hiánygazdaság. A rendszerváltás előttig Magyarországon nem nagyon voltak matracok. Csak kárpitos ágyak. Első között jelentek meg a manufakturálisan készülő kókusz latex matracok, amelyek a sokszor kényelmetlen vagy nyikorgó kárpitoságyak után a valódi hálószoba élményt, a valódi kényelmet hozták el sokak hálószobájába a 90-es éveg végétől. Magyarul egy kicsit olyan a helyzet, mint amikor a kiskacsa a gondozóját tekinti anyjának és utána kolbászol egész nap, hiszen őt tapasztalta meg ebből a világból elsőként. Mindannyian tudjuk, hogy egy kiskacsa számára objektíve nézve kevésbé hasznos és vonzó egy szakállas állatgondozó, hogy sokkal jobban járna a kacsamamával, akitől neadjisten megtanulgatna hápogni vagy repülni, fészket építeni vagy rejtőzködni veszély esetén.

Ha nem ez a valós ok, akkor már csak arra tudok gondolni, hogy van a kókusz szónak valami mágikus képessége, valami az ősi kongenitálisan öröklődő és a kollektív magyar tudattalant összekötő misztikus neurokapocs, amely bármely kontextusban is használva kiváltja a magyar társadalomból a meggyőződést, a hitelességet, a fékezhetetlen és legyőzhetetlen vásárlási kényszert.


Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru

www.matracguru.hu
www.biohome.hu



A marketing mulatságos dolog. Kiemelni egy termék jó oldalát, elhallgatni a rosszat, vágyat ébreszteni a fogyasztóban, aztán mosni kezeinket: szép feladat. (ismeretlen) - See more at: http://www.sikermarketing.hu/marketing_idezetek_uzleti_gondolatok#sthash.EMYTTDh0.dpuf
A marketing mulatságos dolog. Kiemelni egy termék jó oldalát, elhallgatni a rosszat, vágyat ébreszteni a fogyasztóban, aztán mosni kezeinket: szép feladat. (ismeretlen) - See more at: http://www.sikermarketing.hu/marketing_idezetek_uzleti_gondolatok#sthash.EMYTTDh0.dpuf

15 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Üdvözlöm!
    Laikusként az alábbi kérdés merült fel bennem a cikk elolvasása után:
    Mi a helyzet a pusztán kókuszból (+a huzat) összeállított matracokkal (általában 60*120-as vagy 70*140-es méretben árulják, kiságyakba)? Azok rendben vannak?
    Vagy melyik másik (feltételezem, hogy hab)matrac alkalmas gyerekágyba, ami pl. egy 2,5 éves, a szobatisztaságot gyakorló gyerkőc esetében megfelelő lehet és egy esetleges "baleset" és matractisztítás után hasonlóan hamar kiszárítható a napon, mint egy kókuszmatrac?
    Köszönöm a segítségét!
    Tisztelettel: Radicsné

    VálaszTörlés
  3. Kedves Radicsné,

    talán kezdjük a mérettel és most nem csak úgy, mint e blog írója, hanem mint négy gyermekes apuka is. 2,5 éves gyereket én nem zennék 70x140-es matrac, mert két perc alatt kinövi és nem is tud megfordulni benne már. Amennyiben elfér én mindenképpen egy rendes egyszemélyes ágyban gondolkoznék és lehetőleg 90x200cm méretben. Amit most vesz majd matracot, az 8-10 évet ki fog bírni, tehát egy 10-12 éves gyereket kell elképzelni a vásárláskor.

    Ha bepisil a gyerek este a kókusz matracba, akkor következő éjjel hol alszik? Mert nem fog megszáradni az biztos, a kóksurost felveszi a nedvesség egy részét. A pisiét is. A megoldás sokkal inkább egy matracvédő, amit egy mosható huzatú matrac esetében a matrachuzat alá tennék és visszacipzároznám a huzatot. Baleset? Semmi gond. Mosom a huzatot és a matracvédőt és estére mehet megint minden. Matracvédők is léteznek mindenféle méretben, amire érdemes figyelni, hogy poliuretán legyen a vízzáró réteg és ne PVC (a PVC csörök-zörög)

    Éppen a 2-12 éves korosztálynak lett kifejlesztve a Junior Vital matrac, kétoldalas komfort, mosható huzat, levegőcsatornák a hab szerkezetében, feszes, de formakövető és (2014. júliusi állapot) 24 900 Ft a 90x200cm méret.

    Remélem segítettem.

    Üdvözlettel:

    Pálinkás László

    VálaszTörlés
  4. Először is üdvözlöm!

    A cikk elolvasása után már nem is értem, hogy egyáltalán miért vágtam bele...
    Intő jel volt a hülye szó hüje ként való leírása, de még is voltam olyan bátor, hogy elolvassam ezt a zagyva ömlengést.
    Tényleg bánom, de ha már így alakult, akkor gyorsan reagálnék is rá pár gondolatban, ha mígengedi.
    Alapjábanvéve vannak olyan elemei az irománynak ami valósághoz közelít és még ebben a formában is hihető lenne, de ahogy az elején leírta a marketing a jó tulajdonságait emeli ki a terméknek. Viszont az is marketing amikor egy adott terméknek csak rossz tulajdonságait emeljük ki, hogy a mi termékünk jobbnak tűnjön. Arra már nincsen idegzetem hogy regényben fejtsem ki hogy pontosan mivel nem tudok egyet érteni. Itt gyorsan megjegyzem hogy egy dologgal én is egyet értek mégpedig azzal hogy a kókusz matrac nem bio. De az összes többi cáfolat nevetséges mivel el vannak túlozva a közölt tények. A pára a levegőbe kerül? Hogyan ? Adddig oké hogy a meleg felfelé száll, de a pára hideg közeggel érintkezve kicsapódik, tehát ha nem a matracba kerül hanem a levegőben száll, akkor gondolom a plafonról csöpög majd vissza :) bár azt sem tudtam hogy a nedvesség könyebb a levegőnél :) kicsit mostmár attól is tartok hogy a szobámban összegyűlt pára annyira koncentrált lesz hogy a végén még zivatarfelhő lesz belőle. Na de a lényeg hogy amit leírt ugyan akkora parasztvakítás mint bármelyik biomatracos gagyi marketing szöveg.....
    Ja a kiságyról meg annyit, hogy ha nem az Ön matracát rakja bele hanem azt az iszonyatos kókusz és a huzat alá rak matracvédőt akkor miben más a technika mint amit Ön mondott.
    Kicsit nézzünk már a dolgok mögé is ;)

    Üdv R.D.S.

    VálaszTörlés
  5. Kedves RDS!

    MInden esetre köszönöm a véleményét, minden vélemény vélemény és minél több vélemény vann annél több oldalról sikerül megvilágítani egy-egy témát. Őszintén remélem, hogy legalább a "hüje" szóban a pontos j szarkasztikus jelleget felfedezte.

    A párás-zivatarfelhős dolgot azonban nem egészen értem. Tényleg nem szeretnék általános iskolai fizika elemekkel foglalkozni ebben a blogban -tekintettel, hogy ez nem a blog célja-, azért egy idézetet engedjen meg nekem:

    "Az abszolút páratartalom megadja, hogy egységnyi térfogatú (1 m3) levegő hány gramm vízgőzt tartalmaz. Mértékegysége: g/ m3. Az abszolút páratartalom szoros összefüggésben van a levegő hőmérsékletével. Adott hőmérsékletű levegő csak meghatározott mennyiségű vízgőzt tud befogadni. Például a 10°C-os levegő maximálisan 7,5 g/ m3 vízgőzt tud befogadni. (Természetesen tartalmazhat ennél kevesebbet is, de többet semmiképpen.) Telített levegőnek nevezzük azt az állapotot, amikor a levegő a pára formájában maximálisan felvehető vízgőzmennyiséget tartalmazza. Ha növelni próbálnánk a páratartalmat, akkor a többlet már cseppfolyós halmazállapotban kiválna. A meleg levegő több párát tud befogadni, tehát csak nagyobb abszolút páratartalomnál válik telítetté, mint a hideg."

    Annyit javasolnék, hogy legyünk egy kicsit kölcsönösek: Ön fogadja el, hogy a levegőnek van páratartalma amit tudunk növelni vagy csökkenteni (párásító berendezések, pára elvonó berendezések) én meg elfogadom, hogy a cikk tartalmával nem ért egyet. Én elfogadom, hogy a "hüje" szót helyesen "hülye"-nek kellene írni, Ön viszont fogadja el kérem, hogy ezzel a témával kapcsolatban ez a véleményem.

    Ilyen egyszerű az élet:-)

    VálaszTörlés
  6. köszönöm a válaszát

    Én is próbáltam kicsit túlozni a zivatarfelhővel ;)
    Igazából lehet hogy én írtam értelmezhetetlenül amit szerettem volna az pont az amit Ön is idézett.
    Egy adott hőmérsékleten, adott légköbméteren a levegő páratartalmának van egy maximum értéke.
    Erre próbáltam a zivatarral utalni, hogy ha több lenne akkor akár eshetne is ;)
    Bevallom őszintén hogy nem kezdtem el kiszámolni hogy az általam 4-8 dl nem ismert pára mennyi légköbméteren fér el gond nélkül, ebben lehet hibáztam, de a gondolatom lényege annyi volt, hogy amit leírt közel is jár az igazsághoz illetve távol is.
    Valamennyi pára bekerül a matracba és nem hogy a középmagig de meg az alsó oldalig is eljut. Máskülönben nem ágyrácson haználnánk a matracokat. Vagy erről Ön másképpen vélekedik?
    És utólag azért elnézését kérem hogy azt feltételeztem hogy nem tudja a hülye szó helyesírását :)
    De hogy ne mellé beszéljek...
    Az én véleményem csak annyiban más mint az Öné hogy szerintem a kókusznak van létjogosultsága a matracpiacon és nem csak a kereslet miatt, de az tény hogy vannak olyan marketing fogások amik már túlzóak. Pl bio
    Az alátámasztás és a szellözés szerintem nem fikció hanem tény illetve az hogy az élettartamra jó hatással van. Más anyaggal is el lehet érni akár ugyan ezt akár még jobb tulajdonságokat is de nem feltétlenül lesz jobb a végeredmény ár-értékben.

    Ez az én véleményem... Másnak van más ;)

    köszönöm hogy elolvasta

    Rds

    VálaszTörlés
  7. Kedves Rds,

    nem aszért szállok vitába, mert szeretek vitatkozni, hanem azért, mert úgy gondolom, hogy igazam van. A kószuszos matracok keletkezése arra a tapasztalatra datálható, hogy az akkortájt kapható latex matracok -és bár létezett H2 és H3 kewménységben (H=härte=keménység), a magyar piacra még a H3 keménységű homogén latex matracok is puhának bizonyultak. Ezt a tényt összevegyítjük a bio történettel és egy kis kókusz réteggel (vagy sokkal), akkor persze az egész kókusz mizéria érthetővé válik, hiszen lett egy természetes (ami nem szinonim az egészséges szóval) alapanyagú matracunk, amit megfelelő keménységre lehetett szabni a kókusz rétegek és a letex rétegek vastagságának szabályozásával, alakításával.

    Cikkem azonban nem a kókusz latex matracokról szól (erről vannak más cikkeim, pl.: a latex titka a butadién), hanem a kókusz hideghab matracokról. A hideghab majdnem végtelen. A nagyon lágy haboktól elkezdve a beton keménységű ipari habokig egészen biztosan van 2-300 féle hideghab. Innentől kezdve -hogy bármilyen keménységet bármilyen rétegvastagságban bármilyen réteg összetételben tudunk használni, kicsit okafogyottá válik, hogy betegyünk egy olyan anyagot, ami keményíti a matracot. Amennyiben a relatív páratartalom a matrac belső szerkezetében jelentősen emelkedne, úgy a kókusz réteg azon már nem sokat segítene, hiszen a fölötte lévő hab alsó régiója ugyanúgy elkezdene penészedni, mintha nem lenne kókusz réteg.

    Arról már nem is beszélek, hogy ahhoz, hogy a kókusz éa az alatta-felette lévő habok egyben maradjanak valamilyen ragasztót kell felvinni a habokra, ami persze majd az átszellőzést teljes vagy részleges mértékben elzárja.

    Néha arra gondolok, hogy az egész világ buta és a világon -persze rajtunk kívül- sehol nem értenek a matracokhoz. Breckle, Dunlopillo, Schlaraffia, Diamona, Tempur, Ada, Optimo, Biko, stb több évtizedes multú ismert óriás matrac márkáknak hogy miért nem jutott eszébe soha, hogy kókusz réteget tegyen a matracba? Érdemes lenne esetleg egy Nyugat-Európa nagy piacán (pl.: Németország) piacán megtudni, hogy az ilyen jellegű matracok mennyi
    piaci részesedését. Gyanítom, hogy a nulla és a tizedes vessző után még sok nullát követően jön majd csak az első szám.

    Ettől természetesen Magyarországon még van igény ezekre a termékekre és amíg igény van piac is van -ebben Önnek tökéletesen igaza van.

    Üdvözlettel:

    Pálinkás László

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Kedves MatracGuru!

    Nagyszüleim szalma és lószőr matracokat használtak, ezek valóban biók voltak. Érthetetlen módon amikor kidobtuk az évtizedekig használt matracokat, azok matracformájúak voltak és nem alaktalan zsákok. Annak, hogy napjaik kb harmadát ilyen természetes anyagon fekve töltötték, nyilván nem meghatározó, de egy kicsi szerepe azért lehetett a 90 éves kor elérésében, akár hogy is nézem, az kb 30év. Az igények persze változnak és az ágy felhasznált anyagai is. Nyilván nehéz lenne eladni egy szalmazsákot a mai vásárlónak és a kemény fekvést igénylő, hihetetlen nagyszámú gerincbeteg is szeretne némi kis puhaságot, pár centi hideghabot maga alá, tekintve, hogy vagy idegenkedik a lószőrtől vagy nem akarja azt megfizetni. Tetszik vagy nem, a kókusz bizony olcsó és jól is hangzik, de nem rosszabb mint a szalma. A pára és folyadék terjedés fizikájából kiragadott elméletekkel azért van egy kis gond. Logikája alapján nyugodtan lenejlonozhatjuk az ágyat. Hagynám ennek a fizikáját és azt gondolom, ki kell próbálni, akinek tetszik, új lehetőségek nyílnak előtte és soha többé nem kell 10ezer forintnál drágább matracot vennie. Azért talán mégsem ennyire egyszerű a kérdés, hiszen ha csak belegondol valaki, hogy még egy falszigetelő rendszernél is méretezni kell a pára és légáteresztést az adott falazóanyagnak megfelelően, nem hogy egy olyan bonyolult rendszernél, mint az emberi test, mely nem csak hőt termel, de többféle módon párologtat. Tovább megyek, pl. ha Önnek igaza lenne érvelésében, nem kellene ágyrácsot használni. Gyakorlatilag, ha érvelése helyes, az ágy és matrac egy marhaság, csupán egy megfelelő gumilapot kell a padlóra teríteni és meg van oldva a kérdés. Csak gratulálni tudok ehhez a csodás marketinghez: zárjon be az összes matracos, éljenek a gumiszőnyegek!

    Üdvözlettel,

    Németh György

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  11. Tisztelt Németh úr!

    Utólagos engedelmével a háromszor ugyanazzal a tartalommal elküldött bejegyzéséből kettőt töröltem.

    Véleményét természetesen tisztában kell tartanom, viszont sajnos nem tudok egyetérteni vele. A differenciált alátámasztás fontosságáról, a matracok megfelelő keménységének megválasztásáról, az ágyrácsok szerepéről és esetleges fontosságáról, a túl kemény matracokról, a hason fekvés hátrányiról és számtalan további a matracvásárláshoz szerintem elengedhetetlen témakörben itt az Alváskultúra blog oldalon és a Matracguru oldalán a Tanácsok menüpontban is található cikkeimben, írásaimban részletesen kifejtem ezeket az általam fontosnak vélt témaköröket.

    Természetesen az összes tapasztalat, ajánlás, figyelmeztetés, segítség opcionális jellegű, így senkinek nem kell sem figyelembe venni ezeket a tanácsokat sem pedig egyet érteni azok tartalmával.

    További kellemes éjszakákat kívánok Önnek:

    Pálinkás László
    Matracguru! Alváskultúra.

    VálaszTörlés
  12. Tisztelt Pálinkás László!

    Kanapé vásárlás előtt állunk. Kinéztünk egy ágyazható típust, mert a szűkös hely miatt ágyként is funkcionálna. Felépítése: ágyrács + RG 40 Soft hideghab. Kíváncsi lennék a véleményére az RG 40 Soft hideghabbal kapcsolatban.

    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  13. Kedves XY,

    az RG megjelölésnek nem érdemes különösebb figyelmet szentelni, ez gyakorlatilag a fajsúly nmet rövidítése (Raumgewicht: RG). A 40-es lágy hab már egy jó sűrűség, valószínű, hogy nem HR hab, mert akkor azt írták volna az RG helytt, hog HR. Kárpitos bútorokban általában 30-as habnál jobbat ritkán talál az ember (sőt), így szerintem nem hangzik rosszul.

    Szerencsés vásárlást kívánok!

    Üdvözlettel:

    Pálinkás László

    VálaszTörlés
  14. Kedves Pálinkás László!
    Olvastam a cikket amit írt, és nagyon hasznosnak találtam. Matrac vásárlás előtt állunk, szeretném a véleményét kérni. A boltok kínálatában azt hiszem "elvesztem" :) Annyi féle-fajta matracot lehet manapság vásárolni. De vajon melyik lehet a megfelelő? Minden gyártó a maga termékeit dicséri, így a magam fajta tapasztalatlan vásárló elveszik a kínálatok tengerében. Jó magam derékfájós vagyok, azt gondolom inkább a félkemény matrac lehet a megfelelő. De vajon milyen anyagból/anyagokból legyen, és hány cm vastagságú a jó választás?
    Férjem nyári időszakban elég izzadós, vajon melyik az ami megfelelően szellőzik? 160x200-as méretben inkább egy matracot vásároljunk, vagy kettő a praktikus?

    Köszönöm a válaszát!

    Üdvözlettel:

    Mátyás Gabriella

    VálaszTörlés
  15. Kedves Gabriella,

    félek, hogy nem fogok tudni segíteni így. Persze nem azért mert nem szeretnék, hanem azért mert a bejegyzésében annyi kérdés van, aminek a megválaszolása túllépne egy blog rendeltetésén.

    Ami biztos, hogy célravezető lehet. Érdemes lenne még egy kicsit tovább olvasgatni akár az Alváskultúra blog oldalon, akár a matracguru.hu tanácsai között. A kemény matrac hátrányairól, a gerinc alátámasztásáról, az egybe vagy külön matrac kérdéséről és minden másról talál cikket az oldalaimon.

    Előbb utóbb elkezd egy kicsit letisztulni a kép. Mindenki laikus amikor elkezd matracot keresni és jó esetben fél profi lesz, amire vásárol is egyet. Lassal kialakul majd az alapanyag, az árkategória, stb. Ezek után érdemes elmenni majd egy-két-három közeli kereskedésbe és elmondani, hogy ca. milyen matracot szeretnénk. Ha jó helyre megy az ember akkor megfelelő szakmai tanácsok és iránymutatás mellett is nehéz lesz megtalálni a legjobb matracot -de nem lehetetlen.

    Ezek után csak próbáli, próbálni, próbáni kell....

    Üdvözlettel:

    pálinkás lászló

    VálaszTörlés