2013. június 6., csütörtök

Petőfi Sándor: boxspring ágyak


A boxspringgyártás nem tömegtermék...
Boxspring ágyak árai -az árak szórását tekintve, azok hihetetlen egymástól való távolságát nézve- egy nagyon izgalmas és első ránézésre érthetetlen képet mutat.  Kétszázezer és húszmillió. Mit takar az ár, miért van ekkora árkülönbség egyes boxspring ágyak árai között? Boxspring ágyak árai tehát a 200 000 és a 20 000 000 forint közé tehetők. Ez annyit jelent, hogy ha ma Magyarorszgáon bemegyünk egy szakkereskedésbe és Boxspring ágyat szeretnénk venni, akkor ágyastól matracostól kapunk hasonlót már 200 000 forintért is. Hogy mit takar az ár, hol fogyott el a belső tartalom, hogyan sikerült 150 év tradícióját egyszerűen és magyarosan jóárasítani? Boxspring ágyak árai, mint már említettük a 200 000 és a 20 000 000 forint közé tehetők. Igen, akció keretében a boxspring ágyak árai lehetnek akár két nullával is kevesebbek, mint a legdrágább boxspring ágyak, amelyek a világon kaphatók.

Klasszikus és majdnem az boxspring ágyak...

A 200 000 forintos boxspring ágyból persze majd egy sor dolog hiányzik, kicsit olyan lesz, mint egy szép autó, amelyben sem motor, sem pedig váltó nincsen, persze úgy néz ki, mint egy autó és lehet is annak nevezni, mert a törvény nem tiltja, mindenkit hagy éppen csak annyira hülyének lenni, amíg az a nagyközönség és az állam érdekeit nem sérti. A nagyközönséget és az államot javaslom, hogy most tegyük félre, mert félő, hogy más irányba vinné ezt a kis bányászlámpával megvilágítós szakmázósan felháborodós boxspringszösszenetet.


Persze ez is egy auto...

Szóval egy gyönyörű szép, csilivilli autó. Na de a belső tartalom. Az első tradícionális boxspring ágyak akkor készültek, amikor Petőfi Sándor még a délibábos pusztában kardozgatott a labancokkal, lúdtollal írta Iluskának édesded verseit és lángnyelvű szabadságdémonok kínozták éjjelente a hortobágyi kilenclyukú híd alatt. Ez talán érzékletesen mutatja a gyártási tradíciót és az árakhoz tartozó gyártási kultúrát. Képzeljünk el egy boxspring manufakturát, amit Petőfi Sándor alapított és ahol Petőfi Sándor kezdett el matracot gyártani; félretette a lúdtollat is, meg Iluskát is; sutba vágta a forradalom dicső eszméjét és -nekiállt boxspring ágyakat gyártani. Még az öreg Petrovics is ott lábatlankodott a sufniban, esténként összeszedte bütykös ujjaival a lehulott fadarabokat és csöndesen begyújtott vele a búbos kemencébe.És az őket követő összes generáció ezzel foglalkozott, fejlesztett, beruházott, mind új eszközöket, gépeket vettek, üzemet építettek és bevezették az áramot és az őket követő összes kis Petőfi még 180 évig életben tartotta a vállalkozást. Na de ez nem így történt, a mi irodalmi értékmegőrzőnk szempontjából: hál'istennek, mert így legalább van egy Petőfi Sándorunk. (csak margó szélen, hogy miért örülök ennyire Petőfinek: volt nekünk Ganz-unk, Ikarus-unk, Csepel-ünk, Tungstram-unk, Lehel-ünk, Elzett-ünk, Rubik kockánk, Szentgyörgyink és Richterünk). tehát ha ők is inkább írogattak volna, lehet, hogy most több maradt volna nekünk, legalább vastagon porra borítva egy újlipótvárosi bauhaus 3. emeleti lakásának könyvespolcán ott heverne Ganz Ábrahám összes verse. De nem így lett. Nekünk Petőfi Sándorunk van, aki ha líráról és költészetről van szó magasra kiemelkedik a világirodalom tengerében és politikai környezettől függetlenül iluskázik már ca. 150 éve. Másoknak boxspring ágy gyártása van, ami szintén a K2 magasságokba emelkedett. Ők -bár manufaktúrájukat valószínű, hogy nem cserélnék el egy Petőfi összes kötetért- bizonyosan irigy szemekkel fordítják fejüket a a felkelő nap fényében megcsillanó csodás kelet felé. A különbség a kettő között, hogy ők nem szeretnének Petőfi-verset írni -mi magyarok viszont szeretnénk boxsring ágyat gyártani és gyártunk is boxsprig ágyat. Ahogy matracvámpír fogalmaz egy bejegyzésében: Matracban is unortodox...

Elzett. Amikor a tradíció fejére ülnek...

Szerintem már most szögezzük le, hogy mennyibe kerül egy boxspring ágy, mert lehet, hogy csak vaktában lövöldözünk a számokkal. Soha nem volt ilyen ágyunk és soha nem feküdtünk még ilyen ágyban, így ha most olcsósított ultrabrutális jó árnak 200 000 forintot írok (ahogy az elején is tettem), akkor lehet, hogy sokaknak kicsapódik a biztosíték, hogy pocskondiázok egy 200 000 forintos terméket, amikor az közel 3 havi minimálbér. Igen. Ez így van. De mi most Mercedesekről beszélgetünk, meg Aston Martinokról. Persze a húszmillió az brutális. A kétszázezer meg banális. Tehát valahol középúton. Valahol az 500 000 és a 1 500 000 Forint között. Szerintem. De mi most csinálunk mindjárt magunknak egyet.

Szóval az nem úgy van kérem szépen, hogy mi nem tudunk boxspring ágyat gyártani. Dehogynem! Sőt! Egy apró kis lóugrással átugorva 150 év gyártástapasztalatot, megvizsgáljuk, hogy mitől olyan baromi drága egy ilyen boxspring ágy és vastagon fogó fekete filctollal görbe, reszketeg vonallal kihúzgáljuk azokat az alapanyagokat, amik szerintünk teljesen fölöslegesek és fölöslegesen emeli a készülő boxspring ágyunk gyártási költségeit. Nem kell tömör fa a keretekhez. Bútorlap! Látszik majd? Nem! (tömörfa ugrott) Egyedi készítésű rugózat 7 fordulattal? Minek? Sima bonellrugó! Látszik? Nem! (egyedi rugózat ugrott) Dupla rétegű zsákrugók? Ok, kicsit majd alacsonyabb lesz az egész. Ki a franc akar leesni egy olyan böszme-magas ágyról? (dupla zsákrugó ugrott) Lószőr, szűzgyapjú, kapok (az meg mi a franc lehet? mindegy: ha nem tudjuk, nem fáj, hogy nincs benne), teveszőr, nyers pamut. Apám! Ezek tényleg nem normálisak! Teletömik mindenféle sz*rral az ágyat, aztán meg csodálkoznak, hogy a kutya sem veszi meg! Nem is értem, hogy hogy maradhattak fent ennyi ideig. (lószőr, teveszőr, szűzgyapjú, kapok, nyerspamut ugrott) Na jó egy kis pamutot tegyünk azért, meg valami gyapjút is (tudom Robi, hogy mennyi gyapjú kellene egy ilyen ágyba, de nekünk ebből most 8 ágyat kell csinálnunk. Tudod: a kalkuláció az kalkuláció)

A sok vacaktól csak dög nehéz lesz az egész...

Aztán szögeljük a faforgácslapot (mégiscsak olcsóbb, mint a fa és nincs vele macera), gyűrjük bele az olcsó török vagy ukrán készre gyártott bonell rugót (abból is van ám minőségi áru, de ugye most nem fér bele a kalkulációba, most olcsósítunk, jóárasítunk: csöves piac, csöves ágy, csöves ár) Majd mi megmutatjuk, hogy lehet jót olcsón is! (franc a nyugatiak generációs jólléttől elszállt fejébe) Összeül a team (legalább a koreográfia legyen olyan angolos, olyan nemzetközi) és (ennek szellemében továbbhaladva) brainstormig-oznak egyet.

-csináltam egy skiccet, hogy milyen ez a sz*r eredetileg. Nézd!
-azta! Te, ebbe van anyag! Ide megy el a a rengeteg lóvé!
-figyusz! Semmi gond. Kidolgoztam a mienket. Pelikán elvtárs lehet azt mondaná, hogy kicsit kicsi, meg kicsit savanyú...
-ütős, mi?!

Persze, ha a válság tovább mélyül és a Zembereknek tovább fogy a pénzük, akkor majd még egy rugósort kiszedhetünk, teszünk valami sz*r szivacsot a helyére és kész! Picit majd még a faforgácslapon is tudunk vékonyítani, 20mm ragasztott fűrészpor-hulladék azért mégis csak sok egy kicsit. Várunk, amíg mindenki lead még egy-két kilót és akkor bátran tudunk majd még spórolgatni.

Hofi a következő mondatot valószínű, hogy így kezdené: "Figyelj pofikám!" vagy, hogy "betörünk a közös piacra! Mivel te hülye? Pajszerral?"

Hamlet Hofi módra (Hofi-szobor)
Szegény Hofi. Ne de most nem ő a téma. Bár ha minőségről írnánk és folyamatosan fenntartott minőségről és azonos évtizedeken tartott színvonalról, akkor nyugodtan lehetne mértékegység. Sajnos mi most pont ennek az ellenkezőjét tárgyaljuk. Vagyis nem tárgyaljuk, csak füstölgök. Néha egy kicsit füstölgök. Füstölgök, hogy mennyi értéktelen, iparilag használhatatlan, a magyar vélt vagy valós piaci igényekhez igazított végtelen ostoba és semmit nem érő terméket lehet még letolni a torkunkon. Talán ilyen a 689 forintos virsli, a 8 forintos térfogat-zsemle és talán ilyen lehet a 200 000 forintos boxspring ágy is...

Az is lehet, hogy nincs igazam. Az is lehet, hogy az ereinkben csörgedező kurucvérrel valóban képesek vagyunk egy 20 000 000 forintos terméket 200 000 Forintért előállítani. Vagy csak megfelel nekünk. Ahogyan megfelel a vízben duplájára dagadó 689 forintos virsli és a minőségi okokból azonnal megeendő 8 forintos zsömle is. Lehet, hogy nem az, de olyan. És ez az "olyan" vásárlási kultúra tovább gyűrűzik, tovább dagad, vesszük a vackot, vesszük a szemetet és boldogok vagyunk vele. Boldogok vagyunk, hogy mi is megengedhetjük magunknak a méregdrága luxust.



Annyira emlékszem, hogy 1984-ben egy zsemle 40 fillér volt. És nem volt drága. Most ez húszszoros áron 8 Forint. 10 deka párizsi 7 Forint volt. Ma 1 400 ez 200szoros ár. Lehet, hogy a párizsiból  kevesebb dolgot lehet kilopni? Vagy amit a helyére lehetne tenni az ca. annyiba kerül, mint maga a párizsi? Valószínű, hogy a  zsemlében a térfogat olcsóbb. Na de ez megint csak mindegy most. 

Vagyis nem mindegy! Nem mindegy hiszen megint csak valami -ami ráadásul nem a húszéves időtengelyen inflálódva-, de százszor annyiba kerül. Na ez a húszmillió forintos boxspring ágy. 

Nem állítom, hogy egy húszmillió forintos boxspring ágy ára normális. Persze, hogy nem az. De ez a termék nem is azért talál gazdára. Mint ahogyan a mattfekete Rolls-Roys fantom is csak elvisz A pontból B pontba. És az is csak egy ideig...

Sajnos boxspring márka neveket nem írhatok. Sem a 200 000 forintost (azt nem szeretném) sem a 20 000 000 forintost (azt meg nem engedik) Szerzői jogvédelemre hivatkozva a három legnevesebb európai boxspring márka magyarországi képviselete megtiltotta a márkanevek kiírását. Bár a top felső kategóriás ágyakról-matracokról írt cikkemet továbbra sem érzem rágalmazónak vagy sértőnek és továbbra is azt gondolva, hogy egy blog bejegyzésben igenis elhangozhatnak márkanevek és megjelenhetnek esetleges kritikák -a márkanevek magyarországi képviseletének kérésének mégis eleget teszek. 

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
www.matracguru.hu
www.biohome.hu

15 megjegyzés:

  1. Kedves MatracGuru!
    Boxspring ágyat szeretnénk venni, és a Google ide vezetett az Ön oldalára. Megértettem, hogy a bejegyzésben nem írhat márkaneveket, viszont nekem mégiscsak szükségem lenne valamiféle útmutatóra, tanácsra. Kb. 1,5 M Ft-ot tudunk erre szánni - ez már elég lehet? Tud nekem pár sort írni, konkrét helyeket ajánlani, merre kezdjünk keresgélni, hol nem vernek át és adnak el valami ócskaságot egy jól csengő márkanév mögé rejtve (akár emailben is várom válaszát: edit.1013 kukac yahoo.com)
    Köszönöm:
    N. Edit

    VálaszTörlés
  2. Kedves Edit,

    lehet, hogy sokak számára megint nem lesz népszerű amit írni fogok, de amennyiben ma Magyarországon valódi minőségű boxspring ágyat keresünk, akkor kénytelenek leszünk visszanyúlni a hagyományos és régi boxspring ágy márkákhoz, mert sajnos a hazai boxpsring ágyrendszer gyártás olyan, amilyen. Érdemes lenne körülnézni a luxurybeds.hu oldalon (ők tiltották le cikkemben a márkanevek használatát, ettől függetlenül a világ legjobb boxspring ágyai itt kaphatók) és ellátogatni hozzájuk a Max City üzletbe. Itt találhatók a legjobb minőségű boxspring ágyak, mint Hästens, Vi Spring, Hypnos, Treca de Paris Carpe Diem. Remélem, hogy az Ön által megadott árkategóriában is tudnak már termékeket kínálni.

    Üdvözlettel:

    Pálinkás László

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves László,
      nagyon köszönöm a válaszát! Kinéztem már ezt az üzletet ágyneműhuzatok miatt, okvetlenül meglátogatom őket.
      Üdvözlettel:
      Edit

      Törlés
  3. Kedves Matracguru! Érdekelne a véleménye a boxspring ágyak motoros verziójáról. Tud ez jól működbi? Ha igen, mire kell figyelni a vásárlásnál? Köszönettel, Detti

    VálaszTörlés
  4. Kedves Detti,

    természetesen a motoros boxspring ágyak is remekül működnek, viszont a motoros funkvió belépésével általában az alsó bonellrugós szerkezet esik ki. Ez annyira talán nem tragédia. A motoros -főként az olcsóbb- boxspring ágyaknak egy sor gyengéje lehet: lötyög a fejvég, gyenge/erölködő a motor, nyikorog/kattog. Nagyon fontos, hogy a motoros boxspring ágy esetében a topper (a legfelső kényelmi réteg) splitelve legyen, ami annyit jelent, hogy bár a topper egyben van a fejrésznél és a lábrésznél is "be van vágva", hogy a két motoros oldal külön-külön is emelhető legyen.

    Üdvözlettel:

    Pálinkás László

    VálaszTörlés
  5. Nagyon köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Detti

    VálaszTörlés
  6. Üdvözlöm!
    Boxspring ágyakat ágyneműtartóval ellátnak?
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  7. Üdvözlöm!
    Boxspring ágyakat ágyneműtartóval ellátnak?
    Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márta,

      alapvetően nem. A tradícionális és klasszikus boxspring ágyakban ágyneműtartónak már nem jut hely, hiszen alul bonell rendszer, felette zsákrugós rendszer és legfelül egy fedőmatrac. Persze vannak olyan ágyak, ahol kihúzható fiókok vannak, de itt az alsó bonell rendszer rovására meg. Vannak felnyithatók is, ezeknek azonban már SEMMI közük a boxspring ágyakhoz, egyszerű felnyitható kárpitos ágyak boxspringnek látszó köntösben.

      Üdvözlettel:

      Pálinkás László

      Törlés
  8. Ok, köszönöm válaszát!
    Tehát akkor nincs ágyneműtartós boxspring ágy.
    Nekem a lehető legmagasabb kellene, amit gyártanak, 2 személyes, tudna nekem segíteni?
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  9. A boxspring ágyakból a normálisabbak olyan 60-65cm magasak, esetleg érdemes lenne valamelyik üzletben megnézni a Swiss Tech boxspring ágyakat.

    Üdvözlettel:

    pálinkás László

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Blog olvasók!

    Egyéb okokból (védjegy oltalom, márkanév megsértése, stb) már így is néhol hiányos vagy töredezett az alváskultúra blog, így egy névtelen bejegyzés és annak a bejegyző általi törlése csak tovább fokozná ezt a csorbaságot. Ennek fényében kedves névtelen Bejegyzőnk írását én most visszahelyezném és azon lendülettel igyekszem meg is válaszolni. Íme a bejegyzés:

    Tisztelt László!

    Szívesen aludnék a brit királyi ágybeszállító által készített boxspring ágyban, de momentán elfogyott a pénzem a lakásfelújításnál, így vettem egy JYSK ágyat, ami 3 hónap után összetört, így most a földön alszom. Jelenleg 350 ezer forint az az összeg, amit ágyra tudok szánni. Nem pesti lévén többször érdeklődtem a Revotica telefonos ügyfélszolgálatán arról, hogy hogyan is fog kinézni az az ágy, amit közel 300 ezerért elkészítenének, de semmi vásárlócentrikusságot nem tapasztaltam. Végül is jó magyar szokás szerint az eladóknak mindegy, hogy miből mennyit adnak el... A Lineanatura üzletkötője legalább elárulta, hogy a 311 ezres ágynak kicsit billegni fog a fejtámlája, ha nem tolom rá a falra... Ezek után feltenném Önnek a kérdést, hogy érdemes-e a Revoticával bajlódni, illetve, hogy tudna-e javasolni valami konstruktív megoldást?
    Üdvözlettel: György 

    Kedves György!
    Továbbra is úgy gondolom, hogy csodák sajnos nincsenek. Kihagyhatatlan, hihetetlen akciók, csak most és csak Önnek; és hogy higgye el, hogy 200 ezer forintért ugyanazt kapja, mint a 20 milliós ágyban, stb kereskedelmi lózungok bár csábítóak, de semmilyen valós alapjuk nincs. Természetesen nem szeretnék a Jysk boxprig ágyak minőségéről írni, mert így is eleget járok bíróságra az írásaim miatt, de szerintem mindenki meg tudja fogalmazni magának azt, hogy milyen lehet egy dömping termékeket forgalmazó szigorúan ár-centrikus kereskedelmi lánc 200 ezer forintos terméke akkor, amikor egy valamire való boxspring ágy olyan 400 ezer forintnál indul. Persze ha nincs a végtelenségig jóárasítva.

    Aztán persze van egy pár magyar csodabogár, tiszavirág életű, eddig több ízben már átnevezett vállalkozás, aki még ígéri a csodát a Vásárlóinak, leendő ügyfeleinek. Természetesen vannak a középszerű gyártók, középszerű termékei, ahol középszerű árakon néha középszerűen billeg a fejvég. Itt azért gyorsan hozzáteszem, hogy a felső kategóriáig szerintem minden boxspring ágy fejvége mozog, hiszen magas fejvégekről van szó és az ágykeret sajátosságaiból adódóan csak nagyon kis ponton illeszkedik a fejvég az ágytesttel.

    Konstruktív javaslat persze lenne szép számmal, a kérdés csupán az lenne, hogy tekintettel, hogy törölte a bejegyzését –ez még aktuális-e? Amennyiben bármiben tudok segíteni Önnek, úgy a palinkas@matracker.hu email címen készséggel állok a rendelkezésére vagy további lehetőségként a blog oldalon keresztül is tud nekem üzenni.

    Üdvözlettel:

    Pálinkás László

    VálaszTörlés
  12. Kedves László!

    Szeretném megkérdezni, hogy a Swiss Sense márkájú ágyakat ismeri-e és ha igen, akkor mi a véleménye?

    Köszönöm szépen!

    Kacsó Hajnalka

    VálaszTörlés
  13. Kedves Hajnalka,

    sajnos nem ismerem a márkát, még csak nem is hallottam róla. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem lehet jó is akár. Aminnyire utána tudtam menni, nekem úgy tűnik, hogy a Swiss Sense nem egy matrac vagy boxspring ágy márka, hanem egy ilyen termékeket forgalmazó kiskereskedelmi lánc neve, ahol vegyes márkákat tartanak. A Swiss Sense tehát egy üzletlánc neve nem pedig egy matrac vagy boxspring ágy márka.

    VálaszTörlés