2012. június 17., vasárnap

Mosható matrachuzat

Mosható-e a matrachuzatunk?

Mosható huzat?

Antiallergén matrac. Természetesen szeretnénk, ha matracunk, ágyunk higiénikus, antiallergén, atkamentes és mosható lenne. Ezzel önmagában semmi gond. nincs. Bemegyünk bármelyik matrac szaküzletbe és tíz esetből kilencszer az összes matracra azt fogják mondani, hogy antiallergén és mosható. Persze elhisszük. Mostanában valahogy minden matrac hirtelen antiallergén lett: a legolcsóbbtól a legdrágábbig, a legcsövesebbtől a legpuccosabbig. Az, hogy egy matrac antiallergén vagy sem, azt egy korábbi cikkünkben már részleteztük „Antiallergén matracok” címszó alatt, ahol egy kis szó esik a háziporatkákról és az ellenük folytatott küzdelemről. Mosható huzat című írásunk nem is annyira az antiallergén matrachuzat témakört taglalja, hanem egyszerűen leragadunk majd pusztán a moshatóságnál.

Mosható?

Pillanatnyilag az összes matrac üzlet kínálatában megtalálható cipzárral ellátott matrac mosható. Tételezzük fel, hogy ez igaz, de a biztonság kedvéért nézzünk egy kicsit a kulisszák mögé.. A mosás ugye egy folyamat, ahol a rendelkezésre álló mosó eszközzel –legyen ez napjainkban egy mosógép- kimossuk az arra hivatott dolgokat: ruhát, ágyneműt, matrac huzatot. Képzeljük el, hogy ott állunk a matrac kereskedésben és „mosható-e a huzat” kérdésünkre az eladó egyértelmű „igen” választ ad nekünk. Mi ezt természetesen elfogadjuk, megvesszük a matracot és új matracunkkal az ágyunkban nyugodtan hajtjuk álomra fejünket. Telik múlik az idő, matracunk piszkolódik, vagy ne adj Isten valami „üzemi baleset” történik a huzattal (bepisil a gyerek, kicsorgott a nyála, kiborult a vörösbor, stb…) és megérett már egy nagyszerű mosásra. Most kezdődik a rémálom…

Meglehetősen sok olyan mosható, levehető matrachuzattal ellátott matrac van kereskedelmi forgalomban, amelyek nem alkalmasak a mosásra. Nem kedves Érdeklődő, nem azért, mert tönkre megy vagy nem bírja a mosási igénybevételt. Egyszerűen nem fér be a mosógépbe!Az igazán mosható matrachuzatok körkörös cipzárral vannak ellátva, az alsó és a felső huzat-fél egymástól szétválasztható és akár az egyik matrachuzat-fél is gépi úton, háztartási körülmények között mosható. Elképesztően nagy ötlet, amikor egy matrachuzat csak a matrac három oldalán rendelkezik cipzárral és kinyitva a három oldalon elhelyezkedő cipzárt, felhatva a matrac „fedelét”, kivéve a matracmagot megindulunk a komplett alsó és felső matrachuzattal egyben a mosógép felé…

Semmi nem történik! Egyszerűen csak nem fér majd bele az átlagos 3,5-4,5 kg mosógépbe. Magyarul ott állunk a három oldalon cipzáras (elméletileg) mosható matrachuzatunkkal a kézben és nem tudjuk fizikailag kimosni 140*200cm vagy afölötti méretben.

Tanács. Amennyiben Ön valóban levehető és mosható huzattal ellátott matracot keres, úgy érdemes a kereskedésben a kiszemelt termék vonatkozásában konkrétan rákérdezni, hogy a két huzat-fél egymástól szétválasztható-e? Amennyiben nem, úgy –nem állítom, csak feltételezem-, hogy Önt éppen becsapni szándékoznak. De az élet az már csak ilyen és szegény Vásárló, aki matrac vásárlásra adja a fejét

Házi poratka nagyban...

A higiénikus alvás

Antiallergén matrac. Egyes felmérések szerint az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt az allergiás megbetegedések száma, mára sajnos minden ötödik gyermek szenved valamilyen allergiás megbetegedésben. Az allergiás panaszok egy jelentős részét azonban még mindig az un. háziporatka-allergia teszi ki, becslések szerint a felnőttkori asztmatikus megbetegedések csaknem 40-65%-áért felelős. Az allergiás reakciót a poratka (Dermatophagoides pteronyssinus) ürülékében található egyfajta irritatív fehérje váltja ki.
A poratkák a lakásban mindenütt megtalálhatóak: matracokban, párnákban és a kárpitokban egyaránt. Egy új matracban három-négy hónapon belül megtelepednek, az alvás közben lehulló átlagosan 2 gramm emberi hámsejt adta táplálékforrás (ami megközelítőleg 1 millió házipor-atka napi „betevőjét” jelenti),  a sötét 22-26 Celsius fokos és 60-80%-os páratartalmú szövetek ideális életkörnyezetet  biztosítanak számukra. A házi por grammja kb. 20 000 atkát tartalmaz, melyek rövid –átlagosan három hónapos- életciklusuk során jelentős mennyiségű ürüléket termelnek, megközelítőleg a testtömegük mintegy 200-szorosát! A táplálékul szánt hámsejtek azonban csak egy bizonyos gombásodási folyamat (Aspergillus fumigatus) megindulása után válnak az atkák számára fogyaszthatóvá. A gombásodási reakció megindulása nélkül az elhalt hámsejtek tehát fogyaszthatatlanok a háziporatkák számára.

Mi a megoldás? Semmi esetre se használjunk „ártalmatlan” mérgeket immáron intim fekhelyünkön is, tovább terhelve ezzel környezetünket és az amúgy is botladozó immunrendszerünket. Van egyszerűbb, az egészségre ártalmatlan megoldás. Vonjuk meg inkább „hálótársainktól” valamelyik életfeltételt, és késztessük ezáltal őket az „önkéntes” távozásra fekhelyünkből. Szellőztetéssel csökkentsük a páratartalmat, válasszunk 60-95C°-on mosható matrachuzatot, speciális szálak felhasználásával akadályozzuk meg a hámsejtek felületén kialakuló gombásodási folyamat megindulását.


Antiallergén matrachuzatok:

Az AmicorPure® az egyetlen antibakteriális és a gombásodási folyamat kialakulását megakadályozó szál az Ökotex fehér listáján, ami a textiliparban a felnőtteken túl a gyermekek, sőt a csecsemők részére is egyaránt engedélyezett, sőt javasolt. Amíg a mosás a mechanikai szennyeződések eltávolításán túl látható higiéniai igényünket elégíti ki, addig az AmicorPure® antibakteriális szálak a láthatatlan gombák és baktériumok ellen veszi fel a harcot.

A speciális "Late Injection Technology" szálszerkezetnek köszönhetően a felhasznált hatóanyag molekulái a szálak belsejében kerülnek megkötésre. A hatóanyag molekulái csak fizikai behatásra szabadulnak fel, így az egyszerű használat során az un. spray-szálak folyamatosan a kellő mennyiségű Amicor*pure-t juttatja a szálak felszínére. Tartósságát jellemzi, hogy hatáscsökkenés nélkül ellenáll a mosási igénybevételnek, többszöri mosás után sem jelentkezik hatáscsökkenés.
A funkcionálisan antiallergén huzatokon kívül is van megoldás, ami hasonlóan jó eredményre vezethet. Válasszunk olyan matrachuzatot, ami poliészter flízzel van steppelve, mosható legalább 60C°-on. A kellő mértékű átszellőzés elengedhetetlen lesz, így azt javasoljuk, hogy reggelente ne ágyazzanak be, ágyukat hagyják "bevetetlenül", hogy a matrac -melyben az éjszakai használat során a relatív páratartalom felszökött 90% fölé- szellőzni tudjon, lélegezni, hogy a relatív páratartalom visszaállhasson az egészséges értékre, elkerülve a gombásodási reakció kialakulását a matrachuzatban.Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése