2012. július 6., péntek

Vákuummatrac, vákuum matrac

Vákuum matrac

 A vákuummatrac, vákuummatracok tulajdonképpen a rossz kommunikáció áldozatai. A vákuummatracok olyan tulajdonságokkal lette felruházva, hogy egy vákuummatrac egészségesebb, ergonómikusabb, stb, holott tulajdonképpen csak egy egyszerű, immáron 50 éve alkalmazott csomagolástechnikáról van szó, amelyben a kész matracot... De lássuk csak!

Az első vákuummatracok eredetileg Olaszországban a Giuliano Magni vezette Magniflex cég készítette. Célja első sorban a szállítási és a raktározási költségek -ezáltal a termék ár- csökkentése volt. A vákuum csomagolt matrac tehát tulajdonképpen sokkal inkább egy csomagolástechnikát takar, semmint egy új matrac termékcsaládot.


Giuliano Magni a vákuumcsomagolás atyja

 A technológiai eljárás szerint a kész matracot egy fóliatömlőbe húzva helyezik a többtonnás nyomatékú présgép alá, amely lassan összepréselve a terméket kiszorítja a matrac habszerkezetében található cellák közül a levegőt. Összepréselés után a fóliatömlő két végét lehegesztik, így a csomagolás felbontásáig levegő már nem juthat vissza a matrac cellaszerkezetébe. A vékonyra lapított és két végén lehegesztett matrac-lapot ezután már könnyű összehengergetni és szállításra készre csomagolni.



Vákuumcsomagolás
 Miért vákuummatrac?

Tekintettel, hogy a matraciparban használt komforthabok sűrűsége nagy, így a vákuummatrac felbontása után a levegő csak lassan tud visszaáramolni a matrachab cellaszerkezetébe. Minden normál habanyag igyekszik eredeti formájára visszaállni, ami gyakorlatilag a cellaszerkezet eredeti formáját jelenti. Mivel a vákuumcsomagolás során a cellaszerkezetet deformáltuk (lapítottuk), hogy a levegőt kiszoríthassuk belőle, így az egyes cellákban a lezárás után egyfajta vákuum keletkezik, ami lehetővé teszi majd a felbontás után a levegő beáramlását.

Vákuummatrac, vákuumcsomagolás képekben

Minden matrac vákuum-csomagolható?

Természetesen nem. Csak azokat a matracokat lehet vákuumcsomagolással csomagolni, amelyek erre alkalmas rugalmasságot és a felgöngyöléshez elegendő hajlékonyságot mutatnak. Nem vákuum csomagolhatók például a bonellrugós matracok, a kókuszmatracok, a latex-kókusz matracok és a vastag 25cm-t meghaladó matracok.

Jobb-e egy vákuummatrac?

A fentiek tükrében sem nem jobb sem nem rosszabb, mivel a vákuumcsomagolás csak egy csomagolástechnika és a matrac minőségétől majdnem teljesen független. Annyi azonban elmondható, hogy a nagyon rossz minőségű habokat nem szokták vákuum csomagolni, mert félő, hogy a kibontás után nem áll vissza eredeti formájára és jellemzően a felső kategóriás minőségi márkatermékek sem szoktak a vákuummatrac kategóriába esni.

www.biohome.hu
www.matracguru.hu


Vákuummatrac alapanyagok, avagy mi-micsoda?

Utána jártunk a különböző hangzatos alapanyag neveknek, amik időről időre egy-két belűváltoztatással új nyelvi alakban jelennek meg. Ezek jellemzően az Olaszországból érkező vákuummatrac kínálat elemei. Nemzetközi tapasztalatom azt mutatja, hogy nagyon sok esetben a különböző gyártók, forgalmazók által használ fantázianév ugyanazt az alapanyagot takarja, az eltérő nevek mellett semmilyen megkülönböztethetőség nincs az alapanyagok között. Feladatom ebben a kis bejegyzésben most nem az alapanyagok előnyeinek és hátrányainak a szembeállítása, sokkal inkább csak a különböző elnevezésekből adódó anomáliák eloszlatása.

Első ilyen a HIDEGHAB

A hideghab egy lágy poliuretán hab, amelynek polyol és izocianát a két fő alapanyaga. A poliuretán (PUR) csaknem korlátlan lehetőségekkel bíró termoplasztikus műanyag. Régóta alkotóeleme mindennapi életünknek. Két, speciális receptúra szerint előállított komponensből (A - poliol, B - izocianát) áll, melyből az adalékok mennyisége és minősége, valamint a komponensek keverési aránya alapján kemény, félkemény és lágy habanyagok, öntőmasszák, lágy vagy kemény elasztomerek gyárthatók a legkülönbözőbb felhasználási célokra.Legfontosabb minőségi jelmutatója a térfogatsűrűség/tömegsűrűség vagy más néven fajsúly. Itt elmondható, hogy minél magasabb tömegsűrűségű az adott matrac termék alapanyaga, az annál értékállób, annál hosszabb élettartamú lesz.
És megint az elnevezések. Kicsit kitekintünk Ausztiába vagy Németországba és csak kapkodjuk a fejünket: Kaltschaum (hideghab), Coltex (Dunlopillo), Bultex (Schlaraffia) ezek a fantácianevek egységesen ugyanazt a hideghabot takarják.


Második legyen ELIOCELL vagy ORTOCEL? Vagy ELIOFORM? Vagy BIOCELL. Most mi van?

Ezek azért többnyire közel ugyanazok az alapanyagok, mind tulajdonságaikban
mind szerkezetükben, mind alapanyag összetételben szinte megegyeznek. Az ELIOCELL (stb) anyago(ka)t leginkább az olasz vákuummatrac ipar használja, ezért első sorban avákuumcsomagolt technológiával készített matracoknál fogunk majd ezekkel a nevekkel találkozni.

ORTOCEL

(idézet egy ilyen habmatracokkal, vákuummatracokkal foglalkozó oldalról)

"A hideghab matracoknál használt anyag, lényegében magas fokon finomított, rugalmas
polyurethan hab. Modern matrac alapanyag, amely nagyon jól rugózik, tartós és kedvező árú.
Mindkét alapanyag modern technológiával készül, CFC és más károsanyagoktól mentes. A
sejtszerkezet kialakítása (az anyag belső felépítése) révén „majdhogynem" megközelítik a
gumilatex pontrugalmasságát. Pontrugalmasság: a matrac felületén egy pontot benyomva
csak a pontnak egy kis környezete alakváltozik. (egy pont és annak környéke)

Természetesen komfortérzet és alakkövető képesség szempontjából elmarad a gumilatextől,
valamint a gumilatex-szel összehasonlítva egy „keményebb" jobb tartású fekhely érzetét adja.
A minőséget, tartósságot és árat itt is befolyásolja az anyag sűrűsége. Mi termékeink döntő
többségénél 30 kg/m3 sűrűségű anyagot használunk. Az eliocel apró pórusos szerkezetű anyag, a pórusok levegővel telítettek, ezért a matrac felveszi a test formáját és egy stabil alátámasztást biztosít, ellentétben a szivacs matracokkal amik besüppednek. Töltetének köszönhetően sok-sok évig tökéletes fekhelyet biztosít."

Hol van az igazság?

Hol van az igazság?


MEGSÚGOM

Ez az idézet ugyan nagyon szépen hangzik, hihető és őszintének is tűnik, én mégis egy kicsit tovább boncolgatnám, tulajdonképpen a hangzatos lózungoknak mennék egy kicsit neki:

1.,
Egy hideghab matrac nem lehet magas fokon finomított, mivel a nevében is benne van, hogy HIDEGHAB. Egy másik kérdés, hogy a hideghab habosítása során az alapanyagban jelentős mennyiségű hő fejlődik, de magához a gyártáshoz jellemzően nincs hozzáadott hőre szükség.

2.,
Szerintem manapság már minden alapanyag modern technikával készül, tekintettel, hogy elavult gépperkkal nem lehet versenyképesnek maradni a piacon, a matrac-hab szegmensben is jelentős beruházásokat ezközöl mindenki, hogy a versenyképességet, a napi gyártási darabszámot "hozni" tudja a legminimálisabb alapanyag/energia/időveszteség mellett.

3.,
Ez az FCF mizéria egy tipikusan semmitmondó dolog, olyan információ ez, mintha az autókereskedő külön kidomborítaná, hogy a megvásárolandó autón kerekek is vannak. Ez ma már természetes, hogy minden valamirevaló gyártó olyan alapanyagot és adalékokat használ, ami környezetbaráttá teszi a termékét, de legalább is nem terheli jobban a környezetet, mint a versenytársaké.
Szegény latex...

4.,
A majdhogynem megközelíti a rugalmassága a latex matracokét -na ez egy kicsit erős. Azaz pontosabban fogalmazva: köszönőviszonyban sincs. Tompa, rugalmatlan komfort mellett elfogadható formakövetés, zéró zónázottság; pontrugalmassága tökéletesen olyan, mint bármelyik habmatracé.  : majdnem átugortam a szakadékot

Szóval pufogtathatjuk a hangzatos és kábító kifejezéseket, próbálhatjuk összekeverni a Vásárlót, az eredménye mindig csak az elbizonytalanodás és az eltévedés az erdőben lesz.

Szerintem továbbra is: a krumpli az krumpli. Vagy lehet burgonya is, de ebben az esetben ugyanannak a terméknek a szinonim alakjával van kapcsolatunk és nem próbáljuk meg elhitetni a Vásárlóval, hogy a burgonya jobb, mint a krumpli... Bár egy kereskedő ismerősöm szerint a krumpli és a burgonya sem egyforma. Más az ízvilág...

Hilding matrac

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése