2012. július 23., hétfő

A memory hátrányai

Mindig van valami bibi...
 Igen kedves Olvasó, sajnos az életben nem minden zizi, bambi, körhinta... Általában ami finom az egészségtelen, ami szép az az idővel megfakul majd és amiről ódákat zengenek sokan -hát annak is meg vannak a hátrányai. Ilyen lesz egy kicsit az emlékezőhab matrac esetében is. Három fontos hátrányról fogunk röviden beszélni, amely után mindenki szabadon eldöntheti magában, hogy a memoryfoam nyújtotta páratlan komfortérzés, a precízen igazodó felszíni formakövetés előnye arányban áll-e ezekkel az esetleges hátrányokkal.



Felmelegedésre való hajlam

A viszkoelasztikus emlékezőhab termékek (matracok, fedőmatracok) egyik hátránya, hogy egy -a hideghabhoz adott- adaléknak köszönhetően hajlamos a felmelegedésre. Az adalék szerepe az emlékezőhabban, hogy hőre lágyulóvá tegye azt, így a melegebb (36,7C°) test a matraccal érintkező pontokon jobban felmelegíti az emlékezőhab réteket, ezáltal az felpuhulva egy sokkal pontosabb, részletesebb formakövetést fog végrehajtani. Azonban sajnos, hogy ami hőre lágyul az jobban raktározza a hőt és azt a testnek visszasugározva egy -az áltagos haboknál- melegebb érzetet kelt. Erre az effektusra nem mindenki panaszkodik, azonban az esetek többségében hasonló válaszok jönnek. Ennek a diszkomfort érzésnek természetesen függvénye az egyéni hajlam is, aki amúgy is hajlamosabb az éjszakai beizzadásra, ott várhatóan ez a "mellékhatás" egy kicsit hangsúlyosabban fog megjelenni.

Gyengébb átszellőzés

Tekintettel, hogy matrac esetében a normál habok között -melyek fajsúlya a 25-45kg/m3 között van általában, az emlékezőhab 50kg/m3 tömegsűrűségével és a hozzáadott adalékoknak köszönhetően egy zömök, nem annyira nyitott cellaszerkezetű anyagot alkot, melynek légáteresztő képessége -általában- elmarad a normál haboktól. A légáteresztő képesség csökkenése majd az átszellőzést fogja csökkenteni, illetve további hátrányként rakódik majd az első (felmelegedésre való hajlam) nyakára és tovább fogja fokozni azt

Gyengülő viszkoelasztikusság

Ez így egy kicsit kínai, de mindjárt érthetővé válik. Az eddig felsorolt adalékokon túl még egy nagyon fontos alkotóeleme van a memoryfoam-nak. Minden normál habnak meg van az u.n. "azonnali visszarugózó képessége". Ez annyit jelent, hogy ha az ujjammal egy ponton benyomom a habot és hirtelen elveszem róla az ujjam, akkor az azonnal visszaáll eredeti formájára. Az emlékezőhabok esetében -ennek az adaléknak köszönhetően- ez a képesség vissza van fékezve, tehát az anyag visszaáll eredeti formájára ugyan -csak késedelemmel. Ez adja majd azt a hihetetlen és páratlan pihe-puha felszíni kényelmet az emlékezőhab matracoknál. Ez az adalék azonban "fárad", fokozatosan veszít intenzitásából és egy jó pár év múlva már szinte azonnal visszaáll matracunk, mint ha nem is lenne emlékezőhab. Természetesen ez gyártónkként, alapanyagonként és minőségenként nagyon nagy eltérést mutat, találunk olyan terméket is, ahol ezt már új korában is tapasztalhatjuk.

A memory réteg vastagsága

A tapasztalatok szerint az igazán jó memory komfortot a vastagabb emlékezőhab réteggel ellátott matracok fogják majd nyújtani. Itt viszont gyakori probléma, hogy a test a túlzottan vastag emlékezőhab-réteg miatt túl mélyre süpped majd a matracban, beleragadós érzés lesz, nehézkessé válik a megfordulás. Ez jellemzően a normál emlékezőhab alapanyagokból készülő és 6cm vagy annál vastagabb memory réteggel ellátott matracokra igaz. Több olyan termék is található a piacon, ahol a szellőzés és a légáteresztés érdekében az alsó hideghab magba csatornákat vágtak és ezek speciális formai kialakítása lehetővé teszi, hogy pl. 5cm emlékezőhab réteg mellett is olyan érzést kapunk, mint ha 6-8cm memory réteg lenne matracunkon -az említett hátrányok nélkül. Bővebben erről itt SenZone Memory>

Folyt. köv...

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése