2012. július 16., hétfő

Fedőmatrac, fedőmatracok

Emlékezőhab fedőmatracok, memory topperek

A fedőmatracok jellemző alapanyaga a már jól ismert emlékezőhab, vagy más ismert nevén memoryfóam, memóriahab, de nem ritka a hideghab és talex alapanyag sem.  Bizonyos gyártóknál a fedőmatrac a természetesség jegyében akár még libatoll vagy libapehely töltettel is készülhet.


Pehely fedőmatrac

El kell oszlatnunk egy félreértést: a fedőmatrac nem hoz helyre egy régi kigödrösödött, elfáradt matracot. A fedőmatrac elsősorban felületjavító szereppel bír, csak az ergonómiailag megfelelő formakövetést biztosító, bár az elképzelésünkhöz képest egy kicsit keményebbre sikerült  felületet lehet lágyítani vele, pihe-puhábbá varázsolni. Ennek fényében sokkal inkább kellene matrac felületjavítóról beszélnünk, mint fedőmatracról. Gondoljuk csak át az elvárásainkat egy ilyen fedőmatraccal szemben! Azt várjuk el, hogy a lehető legpontosabban kövesse testünk vonalát, támasszon alá mindenhol egyenletesen és centiről-centire igazodjon testünk minden érintkező részletéhez. Amennyiben ez a fedőmatrac felső felületén megvalósul, úgy természetesen -lévén ugyanaz az alapanyag- a fedőmatrac alatti felület formáját, íveit, gödreit is maradéktalanul követni fogja, így például egy kinyitható kanapé, aminek enyhén íves a felülete, az továbbra is íves marad majd -csak egy kicsit puhábban lesz majd íves...


Nincsenek csodák

Remekül alkalmazható viszont a hagyományos anyagokból készült már meglévő matracunk emlékezőhab matraccá "varázsolásához", továbbá olyan felületek lágyításához, amelyek egyébként megfelelően egyenes felülettel, majdnem elfogadható formakövetéssel rendelkeznek. Alkalmas továbbá kisebb rések eltüntetéséhez pl. két matrac találkozásánál.

A fedőmatrac vagy más néven topper vagy felületjavítók matracaink komfortfokozását szolgálja. A speciális emlékezőhab -memory, memoryfoam- alapanyagból készült fedőmatracok lágyítják matracunk felületét és egyedülállóan páratlan komfortot biztosítanak. A fedőmatrac kiválasztásánál fontos ügyelni a megfelelő minőségű memoryfoam alapanyag kiválasztására, hiszen itt az anyagsűrűség is nagyon fontos szempont.

A fedőmatrac vastagsága lehet még egy érdekes szempont. Kereskedelmi forgalomban jellemzően különböző keménységű, anyagsűrűségű és vastagságú fedőmatracok kaphatók. Jellemző fedőmatrac vastagságok: 3,5cm, 4cm, 6cm, 8cm. Tapasztalataim szerint a legtöbb esetben elegendő a 4cm, a kicsit még habos-babosabb komfortra vágyók és a süppedős felülettől nem ódzkodó Vásárlók választják a 6cm vastagságot. A 8cm vastag fedőmatracoknál -sok esetben már 6cm-nél is- fellép az úgynevezett "gipszágy effektus, amikor is a test már olyan mélyre süpped a fedőmatracban, hogy azt az érzetet kelti, mintha iszapban feküdnénk; gátolja a mozgást és a megfordulás könnyedségét.

Felületi kialakításnál jellemzően majd kétféle megoldással találkozunk. Az első a vágott memoryfoam lemez, ahol a fedőmatrac felülete sima, egyenes. A másik megoldás köznyelvesülés szerint "tojástartó" kialakítás. Ennek előnye, hogy a formavágott felületnek köszönhetően megnövekedik a fedőmatrac felülete, a nagyobb felület jobb párolgást és jobb szellőzési-hűtési értéket mutat. A "tojástartós" kialakítás hátránya, hogy sok gyártót vagy forgalmazól elnyom a kapzsiság és olyan mértékűvé válik ez a fajta felületi kialakítás, hogy sok esetben s fedőmatracból majd hiányzik az alapanyag fele.


Tojástartó felületi kialakítás




 Az egyik forgalmazó oldalán például ez olvasható:

A 100%-ban memóriahabból álló ***** fedőmatrac olyanok számára készült, akik az elnyűtt matracuk miatt nem tudnak aludni, vagy olyanoknak, akik kanapén vagy kihúzható ágyon alszanak. A széles memóriahab réteg megoldja a problémáikat, mivel:
  • a túl kemény matracot puha és kényelmes alvófelületté változtatja,
  • csökkenti a fáradt matracban lévő különálló rugók nyomását,
  • megtámasztja a gerincet és felveszi a test alakját,
  • enyhíti a vállak, a gerinc és a csípő fájdalmát,
  • csökkenti a poratkákkal szembeni allergiát, mivel megakadályozza a poratkák elszaporodását, és nem engedi, hogy az allergének a levegőbe kerüljenek.
Anatómiai kialakítású, azaz ott támasztja meg a testet, ahol a legjobban szükség van rá: a nyaknál, a gerincnél és a csípő tájékán.

Természetesen mindenben van igazság. A kérdés az, hogy mennyi?


Üdvözlettel:

Pálinkás László 
MatracGuru

Matrac

Hilding matrac

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése