2012. február 23., csütörtök

Matrac egészségpénztárra 2012


 Matracok elszámolhatósága egészségpénztárra 2012

Mindenek előtt nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy az alábbi az egészségpénztári matrac elszámolással kapcsolatos cikk a jelen 2012. februári állapotot tükrözi, így ismervén kis hazánk jogalkotói sebességét könnyen elképzelhető, hogy egy másik hónapban már homlokegyenest más jogszabályok lesznek érvényben. Tekintettel, hogy ez egy blogbejegyzés, így annak tartalma az adott időszak érvényességéhez kötődik, így vásárlás előtt minden esetben tájékozódjon az ide vonatkozó aktuális jogszabályokról.

Az egészségpénztári matracszolgáltatás is változások elé néz, vagyis a jelenlegi átalakulás jelenlegi felállása szerint éppen, hogy nem. Ami mindenképpen változás lehet, hogy az egészségpénztárra elszámolható matrac köre az egészségpénztári matrac szolgáltatóknál csökkenhet. Ennek az az oka, hogy az egészségpénztári matrac elszámolás csak azon matracok elszámolását teszi lehetővé, amelyek rendelkeznek négyjegyű CE számmal (kevés ilyen van), továbbá azok a matracok számolhatók még el egészségpénztárra, amelyek rendelkeznek az u.n. ORKI engedéllyel.

És itt kezdődnek majd a bajok, tudniillik ezek az engedélyek időhöz vannak kötve, tehát az ORKI engedélyek lassan lejárnak. Sőt... Nincs is már ORKI. helyét az új szervezet EMKI néven vette át és az eddigi tapasztalatok alapján az eddigi ORKI engedélyes matracok az EMKI hivatalában elcsúsznak. Magyarul: pillanatnyilag nem az elszámolhatóság önmagában a következő probléma, hanem, hogy folyamatosan csökken azon matracok száma, amelyek egészségpénztárra még elszámolhatók.




szép (kártya)

 Idézet a hivatalos kiadványból:

"A fürdőszolgáltatások (gyógyterápiás intézet eü. szolgáltatása, gyógyellátása: közfürdők gyógykezelései), a gyógyüdülés, az eü. üdülés, rekreációs üdülés, sportolás (uszodabelépők), életmódjavítását elősegítő kúrák elszámolhatósága átkerült a SZÉP kártya hatáskörébe.

Az egészségpénztáraknál továbbra is elszámolhatóak az egészségügyi szolgáltatások, gyógyszerek, szemüveg, napszemüveg, hallókészülék, fényterápiás eszközök, gyógy-ágyneműk, gyógy-lábbelik, gyógy-matracok, és egyéb orvostechnikai eszközök, csecsemő és babaápolási termékek... stb.

Fontos tudnivaló, hogy az egészségpénztárban az egyéni befizetések után járó adókedvezmények a személyes jövedelemtől és egyéb, nem önkéntes pénztári kedvezményektől függetlenek.

Az adókedvezmények mellett szolgáltató partnereink további 5-25 %-os kedvezményekben részesítik tagjainkat, így a megtakarítás még magasabb lehet.

Az öngondoskodás jegyében befizetett összeg felhasználásának határideje nincs, az el nem költött pénze hozamot termel, melyet negyedévente ír jóvá a Pénztár. A hozam SZJA- és kamatadó mentes."
 
Még egyszer: tekintettel, hogy a jogszabályok pillanatnyilag naponta változnak módosulnak, így ez az állásfoglalás most 2011 december végén érvényes. Mindenképpen érdemes vásárlás vagy keresgélés előtt valamilyen formában érdeklődni, nehogy az egészségpénztári törvényekben időközben bekövetkező változások miatt meghiúsuljon egy-egy  kiszemelt matrac megvásárolása.

Üdvözlettel:

Pálinkás László








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése