2012. február 23., csütörtök

Matrac hókuszpók


 Matrac-misztérium

A matrac talán a legfurcsább tárgy, amivel életemben találkoztam. Kevés tárgyat övez ekkora misztérium, kevés termék körül alakul ki ekkora összefogás és ekkora ellentét. Kevés az olyan termék a világban, amit így vagy úgy nem lenne egyszerű összehasonlítani, megmondani, hogy ez két kilóval több, az három megabájttal kevesebb; ez 8 collal szélesebb, amaz meg kétegésznégytized megapixellel nagyobb felbontást ad.

Na és egy matrac? 16cm vastag és mosható a huzat. Szép. Tudok ilyet 25 000Forintért is, de mutatok Önöknek 250 000forintos 90*200cm méretű matracot is a magyar piacon.

A matrac megfoghatatlan, körülírhatatlan, meghatározhatatlan és nagyon sok esetben a megfelelő felkészültség és információ hiányában összehasonlíthatatlan is. Egy matrac tele van történettel, bármelyik matrac szaküzlet bármelyik termékére is mutatunk rá, biztosak lehetünk abban, hogy az ott álló tanácsadó minimum egy negyedórás történetet mesél nekünk a termékről. A felkészültebbek ennél egy kicsit többet.

Minden matrachoz van egy rövidke történet, ami vagy egy romantikusnak nem mondható igaz történeten alapul hasonlóan az amerikai igaz történeten alapuló filmekkel, vagy pedig a képzelet szüleménye és a valósággal való bárminemű egyezőség csak a képzelet szüleménye... Nem utolsó sorban kívülről mindegyik nagyon hasonló: valami textília veszi körül, az egyik kicsit magasabb a másik meg nem annyira, az egyik csillogó szövettel a másik meg aloe vera hatóanyaggal van felvértezve. Szép. A maga nemében mindegyik szép, mindegyik világos, sőt a legtöbb még fehér is ilyen-olyan hangzatos vagy éppen semmitmondó márkanevekkel, feliratokkal.

Azért a matrac csak egy matrac és első blikkre valószínű, hogy érthetetlennek találjuk majd az egész felhajtást, ami a matracok körül lebeg. Érthetetlennek találjuk egészen addig, amíg fel nem kelve a számítógépünk adta információs szabadság mellől el nem jutunk a kiszemelt matrac szakkereskedésbe, matracboltba vagy kinek-kinek tetszés szerint. És végül csak szembeköszön az igazság.

Nem vagyunk egyformák. A rántott csirke az rántott csirke, többségünk szereti. Matracban azonban -és ez legyen bármilyen furcsa is- sokkal érzékenyebbek vagyunk, sokkal kifinomultabbak és sokkal cizelláltabbak. Különbözünk: testsúlyban, testalkatban, magasságban, alvási szokásokban, hozott komfortérzetben, az előző matracunk tapasztalatában, érzékenységben, panaszokban, betegségekben, egészségi állapotunkban, anyagi lehetőségekben mind-mind különbözőek vagyunk.
 
Ha ez nem így lenne és mindannyian egyformák lennénk, akkor elég lenne egy matracboltban 2-3 fajta matrac. Amennyiben megfelelő kereskedésbe tér be az ember, úgy nem matracot fog vásárolni, hanem egy megoldást: hosszú évekre egy ergonómiailag és higiéniailag megfelelő szolgáltatást.

A matrac tehát egy -kis túlzással- egy hangszer, ami mindenki kezében más hangot ad, ahol azonos kottafüzetből és egy hegedűvel ég és Föld különbséget érzékelünk majd Paganini és mondjuk az én játékom között, akinek még életében nem volt hegedű a kezében.

Mondhatnánk, hogy az egész túl van misztifikálva, hogy nehogy már ne tudjam eldönteni, hogy nekem melyik matrac lesz majd kényelmes... Elfelejtünk valamit. Elfelejtjük, hogy bármilyen furcsa is, de semmilyen tapasztalattal nem rendelkezünk a matrac kiválasztása terén. Legutolsó matracunk próbálgatása már akár 10-15 évvel ezelőtt is lehetett már, elfelejtettük a szempontokat, elfelejtettük, hogy miért is pont ezt a matracot választottuk.

A cipőbe belebújunk, megyünk pár lépést az üzletben és már érezzük is, hogy kényelmes lesz-e vagy sem. Ha mégis véletlenül rosszul választottunk, na bumm. Feltöri a sarkunkat másnapra, aztán vagy megszokjuk vagy sem. De azonnal tudjuk már, hogy nem jó cipőt választottunk.

Matrac esetében egy kicsit más a helyzet. Egy jó matrac egészségmegőrző hatása, vagy éppen egy nem megfelelően megválasztott matrac ártó hatása csak évek-évtizedek múlva lesz nyilvánvaló -a legtöbb esetben ez azonban már a visszafordíthatatlan eseményekkor tudatosul (gerincsérv, ízületi fájdalmak, izombántalmak, allergia, stb...)
Meggyőződésem, hogy egy nekünk megfelelő matrac megtalálása egy tanulási folyamatot jelent, ahol a bolyongásaink során szerzett tapasztalatokon át megtanuljuk megérezni a számunkra megfelelő és hosszú távon megfelelő ergonómiai és higiéniai szolgáltatást nyújtó matracot. A megfelelő termékválasztékkal felkészült szaküzletek hozzáértő tanácsadása jelentősen meggyorsíthatja ezt a folyamatot, de a tanulás, a matrac "megérzése" majd egy személyes tapasztalatokon alapuló megfontolt döntés lesz.

Üdvözlettel:

Pálinkás László








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése