2012. február 22., szerda

Mi az a memory?


Mi is az az emlékezőhab?

  Természetesen NASA-történet ez is, és igyekszünk orrvérzésig darálni a Nasa-story-t hozzá. A valóságban a hideghab egyik változatával állunk szemben, ahol az azonnali visszarugózó képesség lelassításával és hőre lágyuló adalék segítségével valóban egyedülállóan pontos formakövetés valósítható meg. Az emlékezőhab egy kicsit olyan, mint a pacal: vagy "bejön" valakinek nagyon, vagy pedig menekül tőle. Elmondható azonban, hogy amennyiben a kevésbé légáteresztő emlékezőhab átszellőzésére és a tartó hab profilozására/zónázására a gyártók figyelmet fordítanak, úgy valóban kivételes és egyedülálló ergonómia és komfort valósítható meg. A legtöbb emlékezőhab matrac azonban egy kivágott hideghab hasábból és egy ráragasztott memory lapból áll. Ezek árfekvésüket tekintve az emlékezőhab matracok között a kedvezőbb termékek közé tartoznak. Kicsit feljebb találhatók a profilozott tartómaggal és/vagy szellőzőcsatornákkal ellátott memory matracok, ahol már elkerülhető a befülledés és a memory réteg felmelegedése. A felsőbb kategóriákban a speciális habokból készült emlékezőhab termékek foglalnak helyet, pl. Aerial Senso. és végül csúcs árfekvésben legfelül az Olympos hegy tetejénél is magasabban az eredeti memory alapanyaggal dolgozó Tempur vállalat matracai.

Emlékező hab  - Memory Foam - Azt mondják, hogy memory visco elasztikus hab a legnagyobb áttörést jelentette az alvásiparban, amióta a Marshall rugók (zsákrugók) bevezetésre kerültek  a matracokba 1925-ben. Köztudott, hogy az iparágon belül jelenleg a memória hab a legjobb nyomás mentesítő alapanyag. Használja ezt az információt, tanulmányozza mélyrehatóan, hogy pontosan tudja milyen előnyöket hordoz a memória hab használata és hogyan működik, milyen további előnyök származhatnak ha rendszeresen alszik egy memória hab matracban.

Memoryfoam, avagy a lustahab

Memory FoamMemory hab egy úgynevezett, viszkoelasztikus poliuretánból készült. Ennek az oka, hogy  hőmérséklet-érzékeny, és minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb viszkozitása (ellenáll a változásnak) van, míg a magasabb hőmérsékleten  hajlamosabb a nagyobb rugalmasságra. Emellett nyomásra érzékeny. Ez azt jelenti, hogy a memória hab matrac vagy matracfeltét (topper/felületjavító) felület képes a testvonal követésre milliméter pontosan, mondhatjuk úgy is, hogy az „öntőminta” (a segítség ebben a test hője) az maga a test formájai, miközben lehetővé teszi, hogy minden helyen egyenletesen támassza alá a testet, hogy a nyomáspontokból adódó nyomáskülönbségek a legjobban eloszlatásra kerüljenek. A test legnagyobb nyomás kifejtő pontjai: a váll, csípő, térd, és a fej.
NASA Memory FoamAz első ismert Memory habot TEMPUR néven hozták létre 1972-ben a NASA űrrepülőgép üléseihez, hogy megfékezze a magas G-erők hatását, amit az űrhajósok tapasztaltak fel és leszállás közben. Ez soha nem volt teljesen kifejlesztve, és meg sem közelíti azokat memória habokat  amit ma találunk az üzletekben. Ez a hab soha nem tette be a lábát az űrprogramba, azonban a gyártók folytatják az örökséget, amit a NASA elkezdett fejleszteni.

Ami igazán előtérbe hozta a memória hab fejlesztését az az volt, amikor a NASA úgy döntött, hogy kiadja a technológiai fejlesztését a „nagyközönség”  számára és kereskedelmi használatra. A legtöbb vállalat a hosszú fejlesztési folyamat miatt számos akadályba ütközött, amit képtelen volt legyőzni, de az egyik cég, Fagerdala World Habok Svédország fennmaradt, és megteremtette az első használható memória habot. 1991-ben megalkották a Tempur-Pedic márkát és céljuk, hogy a világon először kereskedelmi forgalomba hozzák az első sorozatot a memory hab matracok közül. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem. Az 1990-es évek végén, más gyártók is elkezdték a fejlesztéseket a memória habmatracok tekintetében.

Memoryfoam: a tökéletes formakövetés

Az emlékező hab matrac (Memory Foam) a felhasználóknak számos előnnyel jár. A legnyilvánvalóbb, hogy csökkentett nyomás nehezedik a testre és a gerincre. Emellett a memória hab matracot használók már klinikailag is bizonyították, hogy a használat során egyre több az alvásnak az a ciklusa amikor az úgynevezett DELTA (pihentető, mély alvás) és Rapid-Eye Movement REM (ilyenkor álmodunk) fázisa van, és a (Rapid-Eye-Movement, REM) száma és időtartama lecsökkent, így egy jobb minőségű, mélyebb és pihentetőbb alvást kapunk. Más szóval, azt tapasztalhatjuk, hogy a memória hab matracon többet pihenünk kevesebb idő alatt , mint a hagyományos rugós és hab matarcokon. Ha allergiás, a memória hab matrac ilyenkor is különösen hasznos lehet, mert hipoallergén, alapanyagának köszönhetően távolt tartja a háziporatkákat. Az emlékező hab (Memory Foam) termékeket használók számára tehát jelentős előnyöket rejthet  ez a hab, különösen azoknak, akik vérkeringése nem kielégítő, fibromyalgiában, ízületi bántalmakban, inszomniában (álmatlanság) vagy éppen csontritkulásban szenvednek.


DE MIK AZOK AZ ALVÁSFÁZISOK?

A Delta alvás. Az alvás két nagy alapállapota különböztethető meg: a gyors szemmozgásokkal jellemezhető REM (rapid eye movement-gyors szemmozgás) és a lassú hullámú (slow wave sleep, SWS, vagy NREM: non-REM). Az (NREM) alvás során három főbb oszcilláció különíthető el: az alvási orsók, a delta oszcillációk és a lassú kérgi oszcillációk. Az alvási orsók 7-14 Hz-es frekvenciával, az alvás korai stádiumaiban jelennek meg, és valószínűleg a talamusz generálja őket. A delta oszcillációk alvási tanulmányokban (Steriade, 2009) 1-4 Hz frekvenciával, a későbbi NREM fázisokban regisztrálhatók és két komponensből állnak, melyekből az egyik generátorai a neokortexben találhatók, a másik talamikus eredetű, in vivo regisztrálható.

A jelenség valószínűleg a TC sejtek hiperpolarizációjával függ össze és annak ellenére, hogy sejt szinten generálódik, az egész EEG-ben kifejeződik, mert a TC sejtek a már korábban említett kortikotalamikus körök hatására szinkronizálódnak (Steriade, 1991). A lassú kérgi oszcillációkat (1 Hz alatt, tipikusan 0,6-0,9 Hz) altatott állatokban, intracelluláris elvezetések közben írták le, később hasonló jelenséget tapasztaltak természetes NREM alatt macskában és emberben (Achermann, 1997) is. Valószínűleg a kérgi hálózatok működése áll a hátterében, mert állatkísérletekben a talamusz roncsolása után még kimutatható volt, azonban a kéreg eltávolítását követően már nem (Timofeev, 1996). A fentiekből jól látszik, hogy annak ellenére, hogy a hagyományos értelemben vett delta tartomány kérgi oszcillációnak tekinthető, legalább két olyan ritmus is fellelhető benne, melyek a talamuszból és a neokortexből származnak. Forrás: wikipédia

Üdvözlettel:

Pálinkás László

MatracGuru. BioHome! Alváskultúra.


2 megjegyzés:

  1. Tisztelt Pálinkás Úr! Az alvás fázisokról írtak sajnos nem stimmelnek. A REM fázis ugyanis a felületesebb alvási fázis, bár valóban ebben álmodunk jellemzően. A non-REM fázist nevezzük ún. mély alvási fázisnak, amelyre az EEG görbén a delta- és tetha agyhullámok jellemzőek. Ez utóbbi, mély alvási fázis valóban fontos szerepet tölt be a pihenésünkben. Amennyiben a memória hab a REM arányát növelné az össz alvásidőben, az alvást felületesebbé és kevésbé pihentetővé tenné. Ezek alapján feltételezem, hogy valamit elírt a cikkben. Tisztelettl: dr Bajtsi Miklós pszichiáter szakorvos

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt Dr. Bajtsi úr!

    Nagyon szépen köszönöm az észrevétel és valóban: teljesen jogos. Ezen felbuzdulva egy kicsit még a Wikipedia segítségével tovább fűztem, hátha másokat is érdekelnek az alvási fázisok egy kicsit mélyebben, részletesebben, de még emészthető mennyiségben:-)

    Köszönöm szépen még egyszer az észrevételt.

    Üdvözlettel:

    pálinkás László

    VálaszTörlés